ДБ предложи на Радев онлайн излъчване на изборния процес

3406
ДБ предложи на Радев онлайн излъчване на изборния процес
Снимка: БГНЕС

Изборният процес да се излъчва онлайн, предложиха от Демократична България на консултацията с президента Радев.

Ако не целия изборен ден, то поне броенето на бюлетините да се заснема и излъчва на живо, поиска съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Президентът отговори, че подкрепя тази идея. Според него обаче не е необходимо да се заснема целият изборен ден, а всеки член на СИК или застъпник да пуска видео на живо.

Христо Иванов: Искаме независим одит на машините за гласуване (ВИДЕО)

Внесохме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит на машините за гласуване. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Д...

"Бихме се надявали значително да се увеличи времето за участване на политиците в БНР и БНТ. Да има пълноценен дебат и да участват всички, а не това кой колко пари има в сметката", каза още Христо Иванов.

Той предложи още подписите преди записването за участие в изборите да могат да се събират от партиите и дигитално. По думите му така би се намалил контактът между хората и съответно - епидемичният риск.

Освен това, "Демократична България" застъпи тезата за предварително гласуване по пощата - нещо, което поискаха малко по-късно и от "Отровното трио". Още през 2018 г. "Демократична България" внесе в Народното събрание законопроекти за въвеждане на дистанционно и пощенско гласуване, но те не бяха припознати от нито една парламентарно представена сила. Наред с това през септември 2020 г. обединението предложи промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, включително за извършване на независим одит на устройствата за вота, напомниха демократите.

Христо Иванов каза и, че в започната от "Демократична България" кампания „Ти броиш“ вече са регистрирани 6 000 застъпници, с което от партията искат да следят за честното отчитане на резултатите от гласуването.

"Ти броиш": "Демократична България" търси 12 000 защитници на честния вот

“Демократична България” започва националната кампания за честни и прозрачни избори "Ти броиш". Кампанията си поставя за осн...

От партията предлагат още независим одит на хардуера и софтуера на машините, за да не се превърнат те в нова причина за недоверие. Преди дни "Демократична България" внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) писмо, с което настоява да бъде осигурена прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините и отново повдигна въпроса за независимия одит. Формацията поиска да бъде премахнато броенето на "контролните разписки" от машинното гласуване и вместо това да се използват директно данните от машинния протокол.

Сред исканията са и организиране на много по-силна информационна кампания за безопасността на вота и начина за гласуване с машини, оповестяване на здравен протокол за протичане на изборите и въвеждане на нови “тъмни стаички”. Предлага се те да бъдат заменени от паравани, като целта е да се осигури по-добра циркулация на въздуха като мярка срещу разпространението на коронавируса, а същевременно да се запази тайната на вота.

"Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола по тяхното провеждане", заяви пред президента съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика