Действително ли има единодушие за избрания вариант за АМ "Струма"?

19063
Действително ли има единодушие за избрания вариант за АМ "Струма"?
Снимка: АПИ

Въпреки заявеното пълно единодушие около избрания вариант за изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, има опасения, че България се е спряла на спорен вариант за преминаването на магистрала.

Гражданите на Симитли подкрепиха налагания от правителството "Източен вариант", при който в посока Гърция пътят минава по сегашното трасе през дефилето, а в посока София се изнася на изток край селата Ощава и Брежани. До късно следобед на 11 септември продължаваше обсъждането и в Кресна, където общинският съвет миналата седмица гласува в подкрепа на правителствения вариант.

АПИ: Изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е историческо

Ние сме изправени пред историческо събитие - най-сетне след толкова много години автомагистрала „Струма“ да мине през Кресн...

Шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов каза, че "изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле е историческо събитие".

Когато този участък бъде построен, той наистина ще бъде историческо събитие. По план и според одобрени от ЕС планове при строителството на "Струма" трябваше да се започне именно от Кресненското дефиле. Вместо това това трасе остана последно, след като вече бяха изградени участъците от София до Благоевград и от Кулата до Сандански. В строеж е трасето от Сандански до Кресна, а миналата седмица бе направена първа копка на магистралата от Благоевград до Крупник, пише в. Сега.

Част от еколозите у нас продължават да оспорват трасето фаворит и е почти сигурно, че след одобрението на ОВОС ще има обжалване.

Освен това още преди около два месеца от сдружението "За да остане природа в България" сезираха ЕК, че плановете за прехода през Кресненското дефиле нарушават европейските екологични норми.

Камара на строителите: Най-добрият вариант за "Струма" през Кресненското дефиле е с две отделни платна

Най-добрият вариант за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е Източният – с две отделни пътн...

Допълнителна тежест за управляващите е, че тепърва ще трябва да получат одобрение от Брюксел за новия вариант на магистралата. Според нотификацията от 2008 г. одобрение има за дълъг 15-километров тунел или за изнасяне на цялото трасе извън дефилето. Оставането на трафика в него тогава бе определено като "нулев вариант".

За участъците до Крупник и Кресна например одобрение за европейско финансиране бе получено едва в края на април тази година, макар че изпълнители бяха избрани преди около две години.

Вероятно заради възраженията на еколозите вчера регионалният министър Николай Нанков заяви, че с "източния вариант" трафикът в дефилето ще намалее с 40 - 50%.

Управляващите бързат с приключването на процедурите и възлагането на строителството, защото, ако цялата магистрала не бъде завършена до края на 2023 г., ще се наложи да връщаме на ЕС повече от 2 млрд. лв. Реално през Кресненското дефиле сега се предлага не магистрала, а два успоредни скоростни пътя с ограничения до 80 и до 90 км в час.

Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика