Делян Добрев се надява третият мандат да отиде при "Демократична България"

2158
Делян Добрев се надява третият мандат да отиде при "Демократична България"
Снимка: БГНЕС

"Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България", защото от там виждам шанс да се създаде правителство. Ако там е мандата, ние вече сме заявили нашата подкрепа, както и ПП, което автоматично означава 140 депутати. Надявам се повече партии да се включат в това управление". Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

ОЩЕ: Неофициално: Ето кой ще получи третия мандат от Радев

Тончо Краевски: Отношенията между ПП и ДБ не са толкова топли, колкото изглеждат

"Има значение коя партия ще получи третия мандат, защото има значение на кого ще се прехвърли горещия картоф и отговорността за това, ч...

По отношение на енергийната политика у нас, Добрев подчерта, че има ясна визия за българската енергетика. Тази седмица беше взето решение за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - това е визия за десетилетия напред. Първият блок ще е готов вероятно след около 8 години, а втория ще е готов след 15 години и ще работят още 60 г., добави той.

"Общата европейска цел е да намалим емисиите с 55% като вземем за базова година 1990. Това е целта за всички държави в ЕС. Тази цел сме я постигнали първи в ЕС. Ние сме отличниците в ЕС по отношение на намаляване на въглеродния отпечатък. Вторият най-сериозен аргумент е, че нашият въглероден отпечатък в ЕС е 1,5% от замърсяването в ЕС. Германия е с 12%, Полша с 14%. Всички други държави са с по-голям въглероден отпечатък от България. Държавата, която най-малко замърсява е държавата, която е отличникът в ЕС по отношение на климатичните цели е наказана най-много", обясни Делян Добрев.

По думите на Добрев невъзможно е да се внедрят нови две ядрени мощности в АЕЦ "Белене" както предложи служебният енергиен министър. "След началото на войната в Украйна, но и преди, този проект беше невъзможен, защото ние не можем да го финансираме и не е ясно как този проект ще се изпълни изобщо. Той беше забавен, защото струва 10,5 милиарда и ние не можем да си го позволим. Средната цена на електроенергията тогава от него беше 75 евро, което на фона от 20-30 евро на електроенергията, в момента когато се вземаше това решение, изглеждаше немислимо", уточни Добрев.

По отношение на "Лукойл" бяха приети 4 закона, с които да се гарантира първо тази дерогация, която беше дадена на компанията няма да е в нейна полза. Според Добрев това е най-важният законопроект. "Лукойл" прибраха едни 3 млрд. лева от българските потребители. Вместо горивата да падат така, както пада цената на уралския нефт , те в България през цялото време вървяха нагоре. И това, което направихме с този закон е, че 70% от разликата между двата вида Брент ще отива във фонд за енергийна сигурност, който е държавен", обясни още Делян Добрев.

Тома Биков каза коя партия има най-голям шанс да състави правителство с третия мандат

„Демократична България има най-голям шанс да предложи реалистична конструкция за управление. Нашата подкрепа не зависи само от же...

Критерият за това кой ще получава компенсации ще бъде максималния осигурителен праг, т.е. тези, които взимат заплати над този праг, те няма да имат право да получават компенсации - едва няколко процента от населението няма да ги получат за горивата, допълни Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред украинския премиер Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Станислав Балабанов: Докладът от комисията за митниците е внесен в прокуратурата

Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти

Румен Христов: Не сме свалили доверие от Александър Йорданов

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика