Демерджиев разкри, че пари за изграждането на "Хемус" са влагани в строежа на хотел

24789
Демерджиев разкри, че пари за изграждането на "Хемус" са влагани в строежа на хотел
Снимка: БГНЕС

Пари за изграждането на "Хемус" са влагани в строежа на хотел. Това стана ясно от брифинг на министър Иван Демерджиев. Той коментира качеството на пътищата и магистралите в страната.

ОЩЕ: Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили

"Ще ви дам един реален пример, няма да коментирам имената на дружествата, защото те не са толкова важни. Дружеството "Автомагистрали" обикновено възлага по договор за доставка на материали и наемна техника на друго дружество да извърши строителство. Не с договор за строителство, а с договор за наем. Сключвайки договор за наем се губи отговорността за това строителство. Другото дружество получава сумата от 48 млн. лв. авансово, в случая говоря за лотовете на "Хемус". Малко по-късно 21 млн. лв. от тези 48 млн. лв. са преведени на трето дружество. На същата дата се правят още два превода, накрая се кумулира сумата от общо около 23 млн. лв., които чрез още една две операции по прехвърляне в лични сметки и сметки на дружества се озовава в n-то дружество по веригата и се влагат в изграждането на хотел", каза Демерджиев. Според него тези пари никога няма да отидат за строителството на "Хемус".

ОЩЕ: За "Хемус" всичко е ясно, само истината не

"Нашата задача е да разберем на кого е този хотел", добави още той. 

Министърът на вътрешните работи даде съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие, като стана ясно, че двете министерства са проверили качеството на пътищата и предимно на автомагистралите. 

ОЩЕ: Продължават ремонтите по магистрала "Хемус"

"Наши служители посетиха автомагистрала "Тракия", разкриха определени участъци, бяха взети ядки от съдържанието, вложено в пътното платно. Тези ядки бяха предадени на Института за изследване на пътища и мостове към АПИ. Още на първо четене се вижда, че декларираните работи са в много по-малко количества спрямо заложените по съответните проекти. Още на първо четене се вижда, че част от сложените материали видимо изглеждат с много съмнително качество", каза Демерджиев. 

Той уточни, че Институтът за изследване на пътища и мостове има нужда още от десетина дена да направи пълни изследвания. 

"Още сега е видно, че дебелината на пътното платно е значително по-малка. Видно е, че част от материалите видимо се разминават", добави още вътрешният министър, като уточни, че е запазен материал, който ще бъде изследван и от независима лаборатория, ако трябва и извън страната. 

Министър Демерджиев обясни, че състоянието на двата лота на "Тракия" дава пряко отражение на това, което се случва по пътищата. "Огромните усилия на МВР не могат да компенсират някои други дефицити. За мен е загадка защо никоя институция не намери сили да провери какво е вложено по изграждане на автомагистралите. Липсват 40 млн. лв. от вложени материали. Сега изниква логичния въпрос какво става с тези пари", коментира министърът. 

От своя страна министърът на регионалното развитие Иван Шишков даде за пример Лотът на "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора и от Нова Загора до Ямбол, в които се отчита разлика в проектната дебелина на ядката и реализираната. 

Той разкритикува и работата строителния надзор. Според него към днешна дата не може да се коментира конкретно за качеството на вложените материали, но може категорично да се каже, че има разлика в параметрите при проектирането и при реализирането.

"Не можем да ползваме гаранциите, гаранционните срокове са изтекли. Загубите образно казано са 40 млн. лв.", каза Шишков. 

Той коментира и как са правени текущите ремонти и даде пример с пътя Югово - Лъки. "Колко от обектите представляват категоричен основен ремонт?  Това са 47 обекта, в това число има съоръжения, което е абсолютно недопустимо, има и изграждане на нови пътища", добави министърът. 

Всички новини за автомагистрала "Хемус" - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика