X
 
 

Демократите: България не е част от "руския свят", а от ЕС и НАТО

956 2
Демократите: България не е част от "руския свят", а от ЕС и НАТО
Снимка: Actualno.com
"Демократична България" излезе с остра позиция по повод реакцията на руския президент Владимир Путин и неговият говорител Дмитрий Песков на "шпионския скандал" с председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и неговото продължение. Политиците призовават президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов да защитят честта и достойнството на България при явната намеса и арогантното поведение на висши руски политици във вътрешната политика на страната ни. Припомняме,че тази седмица изненадващо обвиненият в шпионаж Малинов, който е със забрана да напуска страната, получи разрешение да присъства на награждаването си за "цялотстно творчетство" на неговото сдружение от руския президент. Actualno.com публикува пълният текст на позицията на демократите.

"Дни след като България даде коридор на руски военни самолети, натоварени с оборудване за Сърбия с разрешение на българското правителство, в Москва лично от Путин – изключително демонстративно, беше награден с орден Николай Малинов, който лично българският министър-прадседател Борисов обвини в шпионаж в полза на Кремъл. Веднага след този арогантен акт, говорителят Дмитрий Песков обяви, че Русия счита България като част от "руския свят", а защо не и като част от "руската федерация", като не случайно денят на връчване на наградата на Малинов съвпадна с празниците на "Денят на руската федерация". В свое изявление Малинов сподели, че Путин, на когото се оплакал от обвиненията срещу себе си, го посъветвал да има търпение, защото българските власти се намирали под "сериозен натиск".

Николай Малинов: Нямам бизнес с Малофеев, Решетников се среща и със Сидеров

Русия е приятелска за България държава. Няма как да си шпионин на приятелска за страната държава, а шпионските обвинения не ги разбирам...

Ние от Демократична България определяме тези събития като безпрецедентна намеса във вътрешните работи на държавата, а менторския имперски тон на Кремъл като недопустим за международни отношения и считаме, че българските власти се намират действително под натиск – този натиск е от страна на Путин и неговото правителство.

Ние призовававаме българското правителство в лицето на министър-председателя Борисов и президента Радев да осъдят ясно и недвусмислено грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България и в нейната съдебна система и да поискат извинение от президента Путин. Борисов и Радев са длъжни да отменят поканата към руския държавен глава да посети страната ни. Време е Русия да разбере, че България е суверенна държава и като такава е член на Европейския съюз и НАТО, а не е част от "руския свят" или "Руската федерация". Настояваме Радев и Борисов да защитят честта и достойнството на българската държава."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители