X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Съдия пуснал Николай Малинов да напусне страната, Цацаров със сигнал до Инспектората на ВСС

4892
Съдия пуснал Николай Малинов да напусне страната, Цацаров със сигнал до Инспектората на ВСС
Снимка: БГНЕС
Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е разрешил на заподозрения в шпионския скандал председател на "Русофили" Николай Малинов да напусне страната. Това се е случило на 28 октомври. Искането е дошло от адвокатите на обвинения Малинов. Те пожелали да му бъде позволено да присъства на мероприятия в периода 01.11 - 05.11.2019 г. в Руската федерация, организирани от Фонд „Руский мир" и Международния славянски съюз. На тях Малинов бил поканен за участие и връчване на правителствена награда.

Наблюдаващият прокурор Мария Маркелова от Специализираната прокуратура подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, който днес (4 ноември) е подал сигнал сискане на проверка на случая до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и административния ръководител на Специализирания наказателен съд. Това съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата разпространи материали по шпионския скандал с Николай Малинов

Специализираната прокуратура предостави на медиите нови доказателства, уличаващи председателят на движение "Русофили" Николай Малинов в...

В момента не е известно къде се намира Николай Малинов. 

На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за разследване за шпионаж в полза на Русия. В него са замесени имената на ключови фигури в Национално движение "Русофили" (НДР). Председателят Николай Малинов е обвинен в шпионаж по чл. 105(1) от НК ("поставяне в услуга на чужда държава"). Той е със забрана да напуска страната и 50 000 лв парична гаранция. Леонид Решетников, генерал-лейтенант от руското разузнаване, бивш директор на Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), получи забрана да влиза в България в продължение на 10 години. За него отдавна се твърди, че е повлиял върху "подбора" на подкрепения от БСП кандидат за президент ген. Румен Радев. Цялата информация по случая можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com публикува пълния текст на сигнала до Инспектората на ВСС:

"На 03.11.2019 г. /работен ден поради установените дежурства в ПРБ/, е получен сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура, наблюдаващ прокурор по д. п. № 133/19 г. по описа на тази прокуратура.

По досъдебното производство, в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 105 ал. 1 НК, е привлечен Николай Симеонов Малинов, с мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 000 лв." С постановление от 10.09.2019 г., на основание чл. 68 ал. 1 НПК, на същия е наложена забрана да напуска пределите на Република България.

Версията на Николай Малинов за шпионажа - с допирни точки до визията на прокуратурата

Такива обвинения, каквито сега имам, за последен път са повдигани през 1978 година. Това заяви председателят на движение „Русофил...

От сигнала и приложенията към него се установява следното:

На 21.10.2019 г., до Специализирания съд е постъпило искане от адв. Димитър Вълчев и адв. Лъчезар Таков, с искане наложената мярка за процесуална принуда да бъде отменена /чл. 68 ал. 6 вр. ал. 5 НПК/.

Сочи се, че конкретен повод за това искане са мероприятия за периода 01.11 - 05.11.2019 г. в Руската федерация, организирани от Фонд „Руский мир" и Международния славянски съюз, на които Малинов е поканен за участие и връчване на правителствена награда, както и покана за подобно мероприятие в края на м. ноември 2019 г. На 23.10.2019 г. искането от защитниците на обвиняемия Малинов е изпратено до Специализираната прокуратура, за окомплектоване с делото. Това е изпълнено и на 28.10.2019 г. цялото досъдебно производство е изпратено в съда. На същата дата съдия Андон Миталов е постановил определение по НЧД № 4014/2019 г. на СпНС, с което „Разрешава на Николай Симеонов Малинов ... да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително. " Определението е окончателно, като е постановено препис от него да се изпрати на ГД „Гранична полиция".

Сигналът е изпратен до мен от наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура, с оглед допуснато нарушение на разпоредбата на чл. 68 НПК. Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България" - чл. 68 ал. 6 НПК. В рамките на това производство, той може да отмени забраната или да остави искането без уважение. Вместо това, съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната за определен период от време /01.11.2019 г. - 05.11.2019 г./, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без е надлежно сезиран , т. е. произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ по чл. 68 ал. 4 НПК. На практика, съдията се е произнесъл по реда на чл. 68 ал. 4 НПК - разрешение за напускане на страната за определен период от време, при действаща по принцип забрана по чл. 68 an. 1 НПК. За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в срока по ал. 3 той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда - чл. 68 ал. 4 НПК. Така, искането е за отмяна на мярката по чл. 68 ал. 1 НПК, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, като то е направено „директно", без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи като ред за производството чл. 68 ал. 5 НПК и че предмет на разглеждане е депозирано „искане", което обаче впоследствие се определя като „жалба". 

Предлагам, съобразно правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет по чл. 54 ал. 1 т. 2 и т. 5 ЗСВ, да извършите проверка на организацията по образуването и движението на НЧД № 4014/2019 г. на Специализирания наказателен съд, като се прецени наличието на основанията по чл. 54 an. 1 т. 6 ЗСВ или по чл. 197 ал. 5 т. 3 ЗСВ”, пише в сигнала."

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com