X
 
 

Съдия пуснал Николай Малинов да напусне страната, Цацаров със сигнал до Инспектората на ВСС

1864 2
photo of Съдия пуснал Николай Малинов да напусне страната, Цацаров със сигнал до Инспектората на ВСС
Снимка: БГНЕС
Съдия Андон Миланов от Специализирания наказателен съд е разрешил на заподозрения в шпионския скандал председател на "Русофили" Николай Малинов да напусне страната. Това се е случило на 28 октомври. Искането е дошло от адвокатите на обвинения Малинов. Те пожелали да му бъде позволено да присъства на мероприятия в периода 01.11 - 05.11.2019 г. в Руската федерация, организирани от Фонд „Руский мир" и Международния славянски съюз. На тях Малинов бил поканен за участие и връчване на правителствена награда.

Наблюдаващият прокурор Мария Маркелова от Специализираната прокуратура подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, който днес (4 ноември) е подал сигнал сискане на проверка на случая до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и административния ръководител на Специализирания наказателен съд. Това съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата разпространи материали по шпионския скандал с Николай Малинов

Специализираната прокуратура предостави на медиите нови доказателства, уличаващи председателят на движение "Русофили" Николай Малинов в...

В момента не е известно къде се намира Николай Малинов. 

На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за разследване за шпионаж в полза на Русия. В него са замесени имената на ключови фигури в Национално движение "Русофили" (НДР). Председателят Николай Малинов е обвинен в шпионаж по чл. 105(1) от НК ("поставяне в услуга на чужда държава"). Той е със забрана да напуска страната и 50 000 лв парична гаранция. Леонид Решетников, генерал-лейтенант от руското разузнаване, бивш директор на Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), получи забрана да влиза в България в продължение на 10 години. За него отдавна се твърди, че е повлиял върху "подбора" на подкрепения от БСП кандидат за президент ген. Румен Радев. Цялата информация по случая можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com публикува пълния текст на сигнала до Инспектората на ВСС:

"На 03.11.2019 г. /работен ден поради установените дежурства в ПРБ/, е получен сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура, наблюдаващ прокурор по д. п. № 133/19 г. по описа на тази прокуратура.

По досъдебното производство, в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 105 ал. 1 НК, е привлечен Николай Симеонов Малинов, с мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 000 лв." С постановление от 10.09.2019 г., на основание чл. 68 ал. 1 НПК, на същия е наложена забрана да напуска пределите на Република България.

Версията на Николай Малинов за шпионажа - с допирни точки до визията на прокуратурата

Такива обвинения, каквито сега имам, за последен път са повдигани през 1978 година. Това заяви председателят на движение „Русофил...

От сигнала и приложенията към него се установява следното:

На 21.10.2019 г., до Специализирания съд е постъпило искане от адв. Димитър Вълчев и адв. Лъчезар Таков, с искане наложената мярка за процесуална принуда да бъде отменена /чл. 68 ал. 6 вр. ал. 5 НПК/.

Сочи се, че конкретен повод за това искане са мероприятия за периода 01.11 - 05.11.2019 г. в Руската федерация, организирани от Фонд „Руский мир" и Международния славянски съюз, на които Малинов е поканен за участие и връчване на правителствена награда, както и покана за подобно мероприятие в края на м. ноември 2019 г. На 23.10.2019 г. искането от защитниците на обвиняемия Малинов е изпратено до Специализираната прокуратура, за окомплектоване с делото. Това е изпълнено и на 28.10.2019 г. цялото досъдебно производство е изпратено в съда. На същата дата съдия Андон Миталов е постановил определение по НЧД № 4014/2019 г. на СпНС, с което „Разрешава на Николай Симеонов Малинов ... да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително. " Определението е окончателно, като е постановено препис от него да се изпрати на ГД „Гранична полиция".

Сигналът е изпратен до мен от наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура, с оглед допуснато нарушение на разпоредбата на чл. 68 НПК. Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България" - чл. 68 ал. 6 НПК. В рамките на това производство, той може да отмени забраната или да остави искането без уважение. Вместо това, съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната за определен период от време /01.11.2019 г. - 05.11.2019 г./, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без е надлежно сезиран , т. е. произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ по чл. 68 ал. 4 НПК. На практика, съдията се е произнесъл по реда на чл. 68 ал. 4 НПК - разрешение за напускане на страната за определен период от време, при действаща по принцип забрана по чл. 68 an. 1 НПК. За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в срока по ал. 3 той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда - чл. 68 ал. 4 НПК. Така, искането е за отмяна на мярката по чл. 68 ал. 1 НПК, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, като то е направено „директно", без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи като ред за производството чл. 68 ал. 5 НПК и че предмет на разглеждане е депозирано „искане", което обаче впоследствие се определя като „жалба". 

Предлагам, съобразно правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет по чл. 54 ал. 1 т. 2 и т. 5 ЗСВ, да извършите проверка на организацията по образуването и движението на НЧД № 4014/2019 г. на Специализирания наказателен съд, като се прецени наличието на основанията по чл. 54 an. 1 т. 6 ЗСВ или по чл. 197 ал. 5 т. 3 ЗСВ”, пише в сигнала."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално