Деница Сачева: Няма връзка между протестите и проверката в "Хиполенд"

4754
Деница Сачева: Няма връзка между протестите и проверката в "Хиполенд"
Снимка: ПЦ на МС

Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на BTV.

Сачева коментара вчерашните проверки на редица контролни органи в търговските обекти и складове на веригата за детски стоки „Хиполенд“, чийто собственик подкрепя протестите и се оплака, че 17-годишният му син е напръскан с лютив спрей от полицията от близко разстояние на 2-ри септември, заради което едва не е загубил зрението си.

Протестиращи се събират пред градския съд в София

Протест пред районния съд в София, вътре гледаха мерки на задържаните на 2-ри септември * (ОБНОВЯВА СЕ)

В 9 часа протестиращи от "Възраждане" се събраха пред сградата на Софийския районен съд, където ще се гледат делата на задържаните при ...

"Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. От самото начало сме организирали възможности за разговори, за дискусии. С какво ние организираме привърженици на протестите, къде са доказателствата за това. Търпим много негативи, но въпреки това се опитваме да запазим спокойствие на духа", каза още тя.

"Още вчера вътрешният министър разговаря с г-н Колев и го увери, че проверката е приключена. Това съвпадение беше прието негативно от мен и други колеги. Не бихме искали проверки да се разглеждат като репресия върху българския бизнес", каза социалният министър.

„Всеки е свободен да протестира и да изразява своето мнение. Между тези две събития няма никаква връзка. Взети са мерки, за да не се чувства г-н Колев притиснат по какъвто и да било начин о да продължи да изразява своята гражданска позиция по начина, по който счита, че е правилно“, увери министърът.

Според нея темата за върховенството на закона е важна за страната ни, но тя няма да бъде решена с улични протести, а открит диалог. Сачева е категорична, че не бива да има „улично правосъдие“, а „общо национално съгласие“, по важните въпроси от дневния ред на обществото.

Протестите: Ден 58 – Бунтът на плюшените играчки (ОБНОВЕНА)

Със скандирания „Оставка“ започна 58-ия ден на протести пред триъгълника на властта, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди граж...

"Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. Това е тема, по която има нужда от общо национално съгласие", каза още тя.

Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това което ме тревожи, е ескалацията на омразата. Хората не смеят да си кажат "добър ден". Тази ескалация ще бележи бъдещето политическо развитие на държавата. Онези лидери, които не я спират, след това няма да могат да посадят нищо върху тази почва. На първо място това са "Отровното трио", на второ място е президента. Не се търси диалог, а точно обратното, каза още Сачева.

По темата за евентуална оставка на правителството, за което настояват двумесечните антиправителствени демонстрации в София и други градове, министър Сачева заяви: „Няма такава тема, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична”.

Деница Сачева допълни още, че във фокус сега трябва да бъдат промените в Конституцията, Изборния кодекс, който да гарантира честни избори, както и дебата за промени в бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика