Денят на истината: Цачева срещу Радев

3135
Денят на истината: Цачева срещу Радев

На 13 ноември България ще избере нов държавен глава и върховен главнокомандващ, който ще оглави „Дондуков” 2.

Останаха двама кандидати в президентската надпревара, които ще се явят на балотаж в неделя. Това са ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, и Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ.

Ако читателите на Actualno.com избираха: Румен Радев печели убедително балотажа*

Кандидатът за президент, подкрепен от БСП, Румен Радев категорично печели балотажа, ако читателите на Actualno.com избираха президент. ...

На първия тур, който се проведе на 6 ноември, 973 511 действителни гласа получи кандидатът за президент, подкрепен от БСП - Румен Радев, срещу 840 525 действителни гласа, получени за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

Това показват окончателните данни, публикувани от Централната избирателна комисия. От общия брой избиратели по смисъла на чл. 42, ал. 1 от Конституцията на Република България, възлизащ на 6 834 278 избиратели по данни от ГД „ГРАО“ към МРРБ, участие в изборния ден на 6 ноември взеха 3 943 004 избиратели.

Това са шестите по ред президентски избори у нас след демократичните промени. Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава - председател или президент на републиката. До ден-днешен първият държавен глава след промените у нас Петър Младенов е председател (президент) на България, припомня БГНЕС.

Покойният д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. През 1996 година на поста е избран Петър Стоянов. Той губи на балотаж от Георги Първанов, който встъпва в длъжност в началото на януари 2002 г. е президент два мандата. На президентските избори през октомври 2011 г. вотът се печели от кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова.

Цачева: Притежавам всички качества в пъти повече

"Никога не бих флиртувала със сетивата на хората. Това съм аз и не всеки може да стигне до мен. Аз съм такава и не мога да бъда промене...

Настоящата президентска кампания продължи един месец като тази година имаше рекорден брой претенденти за „Дондуков” 2 – общо 21 двойки кандидати, стигнаха до вписване в бюлетината. Кампанията премина без особени дебати, по-скоро в индивидуални срещи и разговори.

Затова пък Изборният кодекс за пореден път беше ремонтиран 7 дни преди вота. Депутатите ревизираха броя на изборните секции в страни извън Европейския съюз до 35 и махнаха ограничението за такива на територията на съюза.

С последните промени депутатите решиха още, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината.

Гласуването в изборите за президент и вицепрезидент на републиката е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг. Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, в конкретния случай избори за президент и вицепрезидент на републиката, се изключват от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент. Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември не възпрепятства правото да гласувате при евентуален нов избор (балотаж). Гласуването на 6 ноември за президент и вицепрезидент на републиката или на евентуален нов избор (балотаж) означава гласуване в избори от един вид, а именно избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Борисов няма да работи с Радев, изключи възможността да не даде оставка при загуба

Повече нямам какво да кажа на Цецка Цачева. Считам, че и никой от ГЕРБ няма какво да ѝ каже. Радвам се, че на вчерашния дебат по БНТ тя...

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения, гласуването се удължава, но не по-късно от 21:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com