Денков: ГЕРБ бавят ключови правила за Антикорупционната комисия, ЕК пита какво става

1768
Денков: ГЕРБ бавят ключови правила за Антикорупционната комисия, ЕК пита какво става
Снимка: БГНЕС

"Това, което не знаете, е, че от две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията. Преди два дни имаше обаждане от Европейската комисия, за да питат защо има забавяне по тези правила". Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в парламента на 1 декември.

"Нека да го кажа ясно – или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока", каза министър-председателят.

"Тези правила, ако бъдат правилно формирани, те трябва да се приложат за състава на всички регулатори. Така че, не става дума само за Антикорупционната комисия, говорим за това как ще се развие България през следващите 10 години - на база на това какво ще се приеме в следващите 1-2 месеца", посочи министър-председателят.

Още: Пеевски с писмо до Денков, нарече го "онлайн премиер" и "мащеха за хората"

Проблемът с подуправителя на НЗОК

След тричасови дебати в четвъртък Народното събрание избра проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК. 103 бяха гласовете „за“, а 83 - „против“. ПП-ДБ бяха против, а премиерът смята, че с Мавров има „проблем“, тъй като не така са се разбрали с ГЕРБ да се действа за назначаването на хора на важни постове.

Снимка: БГНЕС

"С избора на подуправител бяха нарушени два принципа – не позволяваме да бъдат назначавани на ключови позиции хора, които имат проблем. Този човек има проблем. Виждал съм сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Назначаването на човек, който разпределя над 8 милиарда годишно, е проблем. ГЕРБ и ДПС го знаят. Аз миналата седмица съм наредил да бъде пратен до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани", посочи Денков.

Още: Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Договорките с ГЕРБ

"Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – че трябва хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни. Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде фатален за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни и седмици, когато очакваме гласуване по Конституцията, избор на състав на Антикорупционната комисия и на регулаторите. Този начин на вземане на решение е абсолютно неприемлив", обяви премиерът.

"Вчера говорихме с ръководителите на ПП-ДБ, че трябва да се върнем в правилната посока. Иначе от това правителство няма смисъл. Много пъти съм казвал, че единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока. Какво означава например Антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този от вчера? Това означава, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България. Ние в това нещо няма да участваме", каза премиерът.

"ГЕРБ от самото начало се опитват да работят на квотен принцип – тези бройки за вас, тези за нас. От началото с Мария Габриел сме казали, че това няма да стане. Лицата, които се избират, трябва да бъдат приемливи и за мен, и за нея, така знаем, че няма да има лица със съмнителна репутация. Ако има проблем с който и да е друг, ако има основателни съмнения, ако има документи за проверка, всеки един трябва да си тръгне, независимо от коя партия е предложен", добави Денков.

Коалиционно споразумение?

"Имаме управленска и законодателна програма. Това, което нямаме, е механизъм за вземане на решения. Това, което се случи вчера, беше тест какво става, когато няма такъв механизъм. Чакаме от ГЕРБ най-сетне да се появят на масата на преговорите и да подпишем документ как се вземат такива решения", посочи Денков.

На въпрос какво става с него и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обвини Денков, че не може да управлява и "батковците му" го пазели, министър-председателят отвърна: "Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство".

Още: Пеевски: Денков приключва, батковците му го пазят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика