Денков към "инструктираните в Москва": Русия потиска етническите българи в окупираните земи на Украйна

6256
Денков към "инструктираните в Москва": Русия потиска етническите българи в окупираните земи на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Искам да се обърна към хората, които подкрепят "Възраждане" - днес Русия е тази, която потиска в окупираните украински територии българските граждани и тези с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език. Идете и проверете сами тази информация."

По този начин министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към народните представители по време на изслушването му заедно с военния министър Тодор Тагарев в пленарна зала.

"Опозицията иска да взриви обществото с тези чувствителни теми. Отново подчертавам, че България не планира и не обсъжда въпроса с изпращането на каквито и да било военни в Украйна. Съвместната декларация, която сме подписали с премиера на Украйна Денис Шмигал, вече е качена на сайта на Министерски съвет - всеки може да я види и коментира", подчерта Денков на въпрос на опозицията.

Още: "Няма да подам оставка": Тагарев обяви колко военна помощ сме изпратили на Украйна (ВИДЕО)

Премиерът припомни, че в преговорите с Украйна е включено условието, че те ще бъдат присъединени към ЕС след края на военния конфликт. "Тази война е започната от режима на Путин и всеки, който му помага, работи срещу националния интерес на България, вкл. и тези, които ходят на инструктаж във Москва", обърна се той остро към депутатите от "Възраждане". Припомнете си скандала с посещението на депутатите на Костадинов в руската столица тук - Посещение на "Възраждане" в Москва скара "сглобката".

"Всеки, който си затваря очите пред агресията, означава, че работи против българския национален интерес. Тези, които защитават Русия, да се замислят, че работят срещу България, защото след Украйна, ще е Молдова, а след Молдова, се сетете кой ще бъде", обърна се остро премиерът към Станислав Балабанов от ИТН.

Снимки: БГНЕС

По време на самото изслушване в пленарна зала обединените сили на опозицията в лицето на БСП, ИТН и "Възраждане" зададоха десетки пъти по различен начин въпроса, свързан с изпращане на военни в Украйна. Денков и Тагарев бяха категорични: "Колкото пъти зададете този въпрос, толкова пъти ще получите същия отговор".

Още: "ГЕРБ радикално променя управлението": Денков отхвърли офертата на Борисов за коалиция (ВИДЕО)

Иначе парламентарния контрол в пленарна зала бе иницииран от БСП, които настояваха министър-председателят да разясни заявката, която направи в Киев за сключване на двустранно споразумение за сигурност с Украйна и дали това означава страната ни да изпрати войска на фронта. От Министерския съвет вече неколкократно посочиха, че България няма да изпраща военни в конфликтната зона, макар опозицията да опитва да изопачи истината.

По искане на ДПС пък народните представители приеха на изслушване в парламента да бъде и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Още: Иванов: С ГЕРБ сме като сбирка на анонимните алкохолици - трябва да работим заедно, но искаме да не се разбира за това

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика