Депутат от ДПС обяви, че официално партията внася предложението за 0 лева субсидия

3132
Депутат от ДПС обяви, че официално партията внася предложението за 0 лева субсидия
Снимка: БГНЕС

Ще внесем официално предложението за 0 лева партийна субсидия. Това заяви депутатът от ДПС Халил Летифов. И той го каза, докато обясняваше как ДПС първа заявила, че е популизъм политическите партии да не се финансират.

На въпрос какво ще стане тогава – дали политическите партии ще извършват партийни субсидии, Летифов отговори, че щом няма бюджетно финансиране, ще трябва да се отвори финансовият модел. Затова и Делян Пеевски заговорил за американски модел на финансиране, защото в Европа моделът бил само чрез финансиране на публични средства. Иначе, ако има определена някаква субсидия, трябва да е ясно за каква част от разходите на дадена партия стигат тези пари и откъде ще дойдат другите пари – защото дори премиерът Бойко Борисов си казал, че за да стане кмет на София му помогнали фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел".

На първо четене: Намалиха партийната субсидия на 1 лв.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните субсидии. С предложените изменения се...

"Това е дивашко популистка идея", подчерта червеният депутат Александър Симов пред Нова телевизия, който видя като популизъм номер едно идеята, че първата политическа сила ще променя системата, а няма да я срине. Маноил Манов от ГЕРБ обаче му отвърна, че всъщност добре си проличало кои са популистите и как почнали да плачат за субсидията си. "Популизмът е това, което създава условията хората да вярват, че неизпълними неща са изпълними", обясни Манов. Той се заяде със Симов, че като харчиш пари за социологически проучвания и за телевизия, не може да се оплакваш, като си управляваш лошо парите, а Симов му отвърна, че ГЕРБ няма нужда от субсидия, защото ползва директно държавни пари.

Същевременно Александър Сиди от ВМРО не можа да каже колко субсидия има налична в момента партията, като от думите му стана ясно, че подкрепя да има таван на субсидията. Той добави и, че ВМРО никога не е имала проблем с финансирането си в цялата си история.

Според изчисления на Нова телевизия, при субсидия от 1 лева за 1 действителен глас, субсидията на ГЕРБ ще намалее с 12 млн. лева, на БСП – с 10 млн. лева, на ДПС и "Обединени патриоти" – с по 3,2 млн. лева, а на "Воля" – с 1,4 млн. лева. Съгласно сметката на "Шоуто на Слави", през миналата година ГЕРБ е взела 15,181 млн. лева т.е. ще остане с малко над 3 млн. лева, БСП е взела 12 млн. лева т.е. ще остане с 2 млн. лева, ДПС е с 4,181 млн. лева, т.е. остава с около 900 хил. лева, "Обединени патриоти" са с 4,214 млн. лева т.е. ще имат малко над 1 млн. лева, докато "Воля" е взела 1,927 млн. лева и ще остане с около 500 хил. лева.

Политолози коментират

Стойнев: Идеите на ГЕРБ и ДПС за субсидиите застрашават партиите с изчезване

До пореден скандал в парламента между БСП и ГЕРБ се превърна обсъждането на партийните субсидии в парламента.  Червеният депутат ...

"Това е дефанзивен ход, не популистки. Всяка друга цифра щеше да бъде атакувана от Слави Трифонов. Борисов заема позицията на Трифонов и се подготвя за предизборна кампания. Това е ход, отбранителен ход." Това каза политологът доц. Румяна Коларова в интервю за БНТ по темата с партийните субсидии. По думите ѝ БСП най-силно ще пострада, тъй като Корнелия Нинова е заложила на професионални партийни активисти, а всяка партийна реформа стъпва върху доброволчеството.

Според Първан Симеонов полемиките за субсидии до 1 лв. са очевидно предизборни и този дебат не трябва да се води по този начин. "Проблемът, е че ние приемаме, че партиите са нещо лошо, а живеем в демокрация и трябва да лекуваме, а не да бичуваме партиите."

Според него въпросът е как нововлизащите в системата партии ще съумяват да плащат за медийните пакети и това трябва да се регламентира. "Ще искаме да накажем големите, пък ще го отнесат малките", каза още Първанов и допълни, че най-сигурният начин хората да намразят една идея е да я предложи ДПС, визирайки предложението на партията субсидията да е 0 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com