Депутат от ПП-ДБ пита Габриел за дипломатически имоти в Берлин

1854
Депутат от ПП-ДБ пита Габриел за дипломатически имоти в Берлин
Снимка: Google Maps

Въпроси за два дипломатически имота в Берлин е задал депутатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" Александър Симидчиев. Той е попитал вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел какво смятат да правят с неизползвана резиденция в бившия дипломатически квартал на ГДР и с изоставения хотел „Кубрат“ в германската столица.

За хотела той е написал, че е собственост на българското посолство, намира се в центъра на Берлин (Лайпцигщрасе №21), на пет минути пеша от „Чекпоинт Чарли“ – една от най-популярните туристически атракции в столицата, където цените на имотите са много над средните за града. Симидчиев казва, че близо 10 години този хотел не функционира, не генерира доходи, а има разходи – най-малко данъци и елементарна поддръжка/охрана. В същото време фасадата му се е превърнала в стена за лепене на афиши и графити. Според него с отличното си разположение хотелът би могъл да реализира над 30 000 евро приходи на месец, достатъчни не само за неговат издръжка, а и на български културен център. 

Другата сграда, която се намира на „Бойтщрасе“ 6-8, била построена няколко години преди падането на Берлинската стена. В бившия дипломатически квартал на ГДР по времето на комунизма били построени десетки сгради за пратениците на чужди държави – посолства, резиденции и домове за дипломатите. След обединението на Източна и Западна Германия повечето от тях биват изоставени, както се случва и с българското консулство, в което е забранено да се влиза, има камери за наблюдение. Бившата резиденция е била до посолството на Ирак, до представителствата на Франция, Швеция и Италия, част от обширния Брозенпарк, а площта й е близо 3000 кв. м.

Външният министър Мария Габриел отбелязва, че хотел „Кубрат“ и друга част от същия комплекс били отдадени на дългосрочен наем, който договор изтекъл през 2014 г. При предаването обратно на собствеността наемателят подходил недобросъвестно и не е отстранил поставените от него рекламни пана по фасадите. През 2019 г. е създадена работна група, натоварена да направи предложение за по-нататъшно стопанисване на Посолския комплекс. По време на ковид-кризата обаче тази задача е забавена, а после с решение на 45-то Народно събрание е наложен мораториум върху разпоредителните сделки с движимо и недвижимо имущество и така ангажиментът замира. Мария Габриел уточнява, че в Берлин същестдвува нелоялна практика за поставяне на рекламни материали върху чужда собственост, отделно от това самият комплекс бил обект на вандалски прояви. Още: Прокурори от Германия обявиха за продажба луксозен имот на Ружа Игнатова

Според нея решението за Посолския комплекс в Берлин, както и за другите имоти, собственост на българската държава в бившата ФРГ, е свързано с цялостен подход и концепция за начина на тяхното управление.

Другата дипломатическа сграда също била обект на вандалски посегателства.

„Минимизирани са текущите финансови разходи, които към настоящия момент се ограничават в такива за комунални услуги и почистване на външните площи. Поради недостатъчно финансиране на МВнР, ведомството, респективно дипломатическото представителство в Берлин, не разполагат с необходимите средства за привеждането отново във вид, позволяващ пълноценна експлоатация за организиране на инициативи и събития“, пояснява Мария Габриел.

Тя смята, че вместо спорни еднократни мерки, ако се сметне, че е отпаднала необходимостта от този обект, трябва да се преценят пазарните тенденции и да се даде възможност за подобряване на притежавания сграден фонд в Берлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика