Депутати от ГЕРБ позволяват монопол на обучението на трайно безработни

3274
Депутати от ГЕРБ позволяват монопол на обучението на трайно безработни
Снимка: БГНЕС

Лобистка поправка в промените на закона за заетостта, направена от петима депутати от ГЕРБ предизвика, скандал между коалиционните партньори.

Народните представители от най-голямата партия внесоха между първо и второ четене на закона текст, който дава изключителни права на петте национално представени работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива, както и двата големи синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа“ да извършват обучения на трайно безработни в уязвимо положение, информира сп. "Икономист".

Цачева: България има нужда от стабилност, а нацията от върховенството на закона

"България има нужда от стабилност, нацията – от върховенството на закона. Време е българската нация да бъде единна и това е моята...

И седемте организации, които са партньори на правителството в Националния съвет по тристранно сътрудничество, имат свои Центрове за обучение. Те и досега извършваха тази дейност, но наемаха подизпълнители и партньори.

Поправката е гласувана и приета от социалната комисия в парламента на 28.09. в отсъствието на представители на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. След скандал между партньорите в управлението, тя бе изтеглена на извънредно заседание на комисията на 11 октомври.

Пазарът на фирми, които имат право на обучение у нас, е голям и порязването на едни за сметка на други ще доведе до брожения, показа справка на „Икономист“. На сайта на Националната агенция за образование и обучение са регистрирани 1008 центъра за обучение. Повечето от тях са регистрирани от работодатели, които искат да се възползват от програми за обучение, включително чрез ваучери. Интересът към програмите се обяснява със сумите, които се отпускат от националния бюджет и от Оперативна програма "Човешки ресурси". По данни на МТСП за 2016 г. са осигурени бюджетни средства в размер на 13 млн. лв. за обучение на 10 961 трайно безработни.

Отделно по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. за заетост и обучение, в т.ч. на продължително безработни лица, са предвидени общо 243,6 млн. лв. От тях 66,6 млн. лв. – по схема „Нова възможност за младежка заетост", 100 млн. лв. – по схема „Обучения и заетост за младите хора", и 81 млн. лв. са по „Обучения и заетост".

Карадайъ: ГЕРБ направи пореден политически гаф днес

Оценяваме акта на прекратяване на заседанието на парламента като поредния политически гаф на ГЕРБ. Това заяви днес лидерът на ДПС Муста...

"Ако тези текстове бяха приети, това означаваше, че работодателските и синдикалните организации щяха да са в привилегировано положение. Недопустимо е, защото са в конфликт на интереси – участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество и като такива контролират тези средства. Не мисля, че някой, който взема решения за тези пари, е редно да ги харчи“, коментира пред списанието Димитър Танев от Реформаторския блок.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт директно заяви, че се прави опит да се източат стотици хиляди лева. Според Радан Кънев, председател на ДСБ, тази поправка е директен опит да се създаде монопол на синдикалните и работодателските организации на пазара за преквалификацията на безработни от уязвимите групи. "Такива са над 90% от безработните. Тълкуването ми, както и това на колегите, е, че става дума за над 250 милиона лева, отпускани за обучение от държавния бюджет и от европейски програми", коментира Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика