Депутатите ограничиха броя на избирателните секции в Турция

1361
Депутатите ограничиха броя на избирателните секции в Турция
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ограничи откриването на избирателни секции извън страната. Това стана с приети промени в Изборния кодекс на второ четене.

Текстът, предложен от Патриотичния фронт, беше приет със 139 гласа "за", 35 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Парламентът отряза ДПС за ромските секции

Народното събрание отхвърли предложението на ДПС избирателни секции да се разкриват или преместват, ако бъдат събрани 400 подписа на из...

Според измененията изборните секции в страните извън България ще са само в българските посолства. Това предложение на патриотите беше отхвърлено от водещата комисия по правни въпроси. Изненадващо обаче след среща с премиера Бойко Борисов тази сутрин, депутатите от мнозинството приеха промяната. 

Тази промяна ще засегне най-вече секциите в Турция. Именно затова от ДПС поискаха редакционна промяна, в която да се казва, че правилото няма да важи за страните, които са кандидати за членове на ЕС, каквато е и южната ни съседка.

"От една страна приехте, че гласуването е задължение и граждански дълг, но не само, че не премахнахте сегашните ограничения, но въвеждате още - само в дипломатическите и консулски представителства", каза съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Опонира му лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той директно каза, че съществува огромен проблем с намесата на Турция във вътрешните дела на България. "С тази широко отворена врата в нашия избирателен закон – да се разкриват изборни секции къде ли не, се стига дотам", посочи той.

Поредна изненада от управляващите: Без район „Чужбина“ на избори

Отделен избирателен район „Чужбина” на парламентарни избори няма да има. Това поредно изненадващо решение взеха депутатите,...

Патриотът напомни, че някои от резултатите от изборни секции в Турция на изборите от 2009 г. бяха касирани. Оказва се, че секции в Азия са гласували по 1600 души за един изборен ден, което е физически невъзможно – това и беше доказано. По думите на Каракачанов България няма възможност да контролира изборния процес в такива секции и това води до манипулации.

"Питам ви, ще позволим ли една чужда, все по-ислямизираща се държава, да контролира българските избори, да ги организира на своя територия и да вкарва партии в българския парламент, защитаващи чужди интереси", запита народният депутатът.

Според някои скоршни анализи новата партия на Лютви Местан - ДОСТ, разчита изключително много на подкрепа на изселниците в Турция. При сегашното решение ДОСТ най-вероятно няма да има никакъв шанс за следващия парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика