Депутатите окончателно решиха, че зеленият сертификат няма да важи за тях

9056
Депутатите окончателно решиха, че зеленият сертификат няма да важи за тях
Снимка: БГНЕС

Със 77 гласа "за", 102 "против" и 16 "въздържал се" Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС в сградата на парламента да се влиза със зелен сертификат. Именно това беше централната тема, с която се занимаваха депутатите в първите си 3 работни дни. 

По време на предишните заседание от партията на Бойко Борисов на няколко пъти предложиха сертификатът или да се въведе за народните представители, или да се отмени за всички бизнеси у нас.

Първи думата по тази тема днес взе проф. Александър Симидчиев, който прочете декларация от името на парламентарната група на "Демократична България". "В една война печели този, който по-добре познава и предвижда врага. Ваксините обучават нашия имунитет да предвижда и да познава врага. Сертификатът у нас вече е въведен за голяма група граждани, включително децата ,които ходят на училище. Причините са експертни, медицински и включват факта, че ваксините снижава с 60% риска от разпространение на заразата, със 70% постъпването в болница и с 90% - смъртните случаи", заяви той.

Според него сертификатът трябва да важи за всеки народен представител, както важи за всеки гражданин. Той припомни, че ролята на зеления сертификат е само една - лицето, което го притежава, да докаже, че не е било в контакт с носител на вируса, нито е заразен. Депутатът подчерта и факта, че подобна мярка е въведена в други страни в ЕС. А от групата му обясниха, че предложението на ГЕРБ всъщност въвежда право за дистанционно участие в парламентарните заседания на хора без зелен сертификат!

Отговорът дойде от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който нападна бъдещите си коалиционни партньори от ДБ с думите, че са непоследователни. Според него от трибуната вчера те са заявили, че няма да подкрепят предложението на за въвеждането на сертификата в НС, а днес посочили, че ще го подкрепят. Атанас Славов от "Демократична България" обаче обясни, че всъщност от партията ще излязат с контрапредложение.

"Ние не ограничаваме права, напротив – ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто – или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", от своя страна Любен Дилов – син.

ГЕРБ пак атакува мнозинството в парламента за отказа на зелен сертификат за депутатите

Заседанието на Народното събрание днес (9 декември) започна с разглеждане на предложените от "Продължаваме промяната" правила за дистан...

Депутатът от БСП Георги Михайлов посочи, че всички представители на столетницата в парламента имат зелен сертификат, но били възмутени от начина, по който беше въведен в България. 

"Мярката трябва или да важи за всички, или да не важи за никого. Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания", атакува Маноил Манев от ГЕРБ.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ-СДС беше отхвърлено и бяха приети само правилата за участие в заседания на депутати, които са поставени под карантина заради COVID-19. Подобни правила действаха в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Питаме депутатите: Трябва ли да има зелен сертификат в парламента? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com