Депутатите пак не се разбраха за машинното гласуване

2606
Депутатите пак не се разбраха за машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Въпреки че народните представители, спешени от премиера Бойко Борисов, се събраха на спешно заседание на работната група за промените в Изборния кодекс, те не можаха нищо да решат. Работната група зне постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на второто си заседание. Това съобщиха депутати от групата, след като заседаваха повече от три часа с експерти и при закрити врата в Народното събрание.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на правителството, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини,  съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Депутатите умуват как да комбинират машинното и ръчното гласуване

След директивата на премиера Бойко Борисов от тези дни на следващите избори да се гласува машинно, днес спешно се събра работната група...

Тя призна, че първото съществено заседание на работната група е зациклило по темата за машинното гласуване, макар да е станало ясно, че най-вероятно машинното гласуване ще е с машини, подобни, но не същите, на тези, с които гласувахме на европейските избори:

„С тъч-скрийн машина, която е подобна на предходните, с памет, която ти показва за кого си гласувал, с възможност за сканиране на самия код на бюлетината. Нашата парламентарна група има предложение да не лишаваме българските избиратели – тези, които искат да гласуват с хартиена бюлетина“.

Както писахме по-рано, коалиционният партньор „Обединени патриоти“ напълно отхвърля машинното гласуване във вида, упражнен на евровота, от ДПС са отсъствали, партия „Воля“ е в консенсусна позиция за машинното гласуване, а от БСП настояват за цялостното му въвеждане. Това потвърди заместник-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Крум Зарков:

„Днешното заседание на работната група за промени в Изборния кодекс не доведе до никакъв резултат. Предложението на БСП за изчистването на изборните списъци беше отхвърлено от другите политически сили. Относно машинното гласуване – дебатът зацикли отново върху това дали да го има, или да го няма. Не решихме нито един въпрос за това как точно да се проведе”, коментира той. От БСП са казали, че за тях е важно да има машинно гласуване така, както е заложено в закона, и са предложили вариант как да се случи.

„Готови сме да обсъждаме и въпросите за сертифицирания одит и логистика. Вместо това, като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване, отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване. Явно решението на Министерския съвет не значи кой знае какво за работната група. Отново се връщаме на изходна позиция”, коментира Зарков.

Дончев смята, че и с машини ще има купен вот, Нинова, че ГЕРБ не може да се справи

Машинният вот не панацея и не може да реши всички проблеми. Натиск и купен вот ще да има дори и с машинно гласуване. Това заяви вицепр...

„Ако всеки си свърши работата добросъвестно, през 2021 година можем да гласуваме по начин, който да върне доверието към избирателния процес и да върне хората към урните. Това е важното. Затова няма да спрем да настояваме за изчистване на избирателните списъци и провеждане на ефективно машинно гласуване”, категоричен бе червеният депутат.

От Спортния тотализатор са обяснили, че техният софтуер не би сработил с оглед на дължината на интегралната бюлетина, каквато бе идеята на ДПС за гласуване машинно по примера на пускане на фиш като в държавното тото.

От Централната избирателна комисия(ЦИК) също са били скептични за въвеждането на машинното гласуване, съобщи още Анна Александрова:

„От ЦИК изразяват становище, че няма да успеят да се справят“.

Повечето експерти са отхвърлили машинното преброяване. Времето притиска парламента призна Александрова

Радев изрази съгласие с Борисов - за машинното гласуване

Въпросът за машинното гласуване го поставих отдавна. И аз много ясно на срещите, които инициирах, обявих, че ако искаме да имаме машинн...

От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която по-рано откри нова детска градина в село Бело поле, община Ружинци каза, че според нея машинното гласуване ще създаде трудности на възрастните избиратели:

„Много от по-възрастните наши съграждани се притесняват от техниката. Моето притеснение, примерно, е, че ако спре ток или можем ли да осигурим във всичките секции да има техници, които при определен кризисен момент да реагират. Надявам се дебатите в работната група да решат тези проблеми“. 

Какта по-рано днес Actualno.com писа, депутатите се чудят как да комбинират машинния и ръчния вот така, че да не се повтори историята с пробното му въвеждане. Вижте повече за днешното спешно заседание на работната група в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика