Депутатите приеха бюджетите на отделните институции - кой колко ще получи?

5859
Депутатите приеха бюджетите на отделните институции - кой колко ще получи?
Снимка: БГНЕС

След като Народното събрание одобри финансовата рамка на бюджет 2019, депутатите гласуваха бюджетите на парламента, президентството, съдебната власт, Конституционния съд и омбудсмана. Народните представители продължават с приемането на бюджетите на отделните ведомства и институции в държавата, като се очаква да заседават до 22:00 ч. тази вечер, предаде агенция "Фокус".

Народно събрание

Парламентът одобри бюджета си в размер на 1,5 млн. лева, от които 1,3 млн. лева са от собственост. Разходите на парламента през следващата година са в размер на 79, 3 млн. лева.

Министерски съвет

Приходите в бюджета на Министерски съвет са в размер на 14,2 млн. лева. 10,1 млн. лева са приходите от собственост. 95 млн. лева ще бъдат разходите на кабинета през следващата година. За персонал се отпускат почти 59 млн. лева. Според разпределението на разходите по области най-много средства ще се отделят за осъществяване на държавните дейности в страната - 27,2 млн. лева. Допуска се правителството да натрупа нови задължения в размер на 36,5 млн. лева.

За ремонт и строителство на храмове и манастири ще се отпуснат 2,9 млн. лева. По 70 хил. лева са средствата за ремонт на молитвени домове на Католическата църква, на синагоги и на храмове на Арменската църква. С 1,2 млн. лева държавата ще подпомогне свещениците зад граница. 460 хил. лева се отпускат за ремонт и строителство на молитвени домове на Мюсюлманското вероизповедание.

Депутатите приеха финансовата рамка на Бюджет 2019 с предвидени рекордни разходи

Парламентът прие финансовата рамка на държавния бюджет за 2019 година, пр“. „За“ гласуваха 100 народни представители,...

Президентство

Разходите в бюджета са 7,3 млн. лв., от които за персонал ще бъдат дадени 4,9 млн. лв. Капиталовите приходи ще бъдат 200 хил. лв., като те ще отидат за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт. Максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 г., е 2,3 млн. лв.

Съдебна власт

Приходите в бюджета са в размер на 116 млн. лв., от които 100 млн. лв. са от съдебни такси. През 2019 г. разходите са над 704,3 млн. лв. Най-голям е делът на текущите разходи – 677,3 млн. лв., последван от капиталовите разходи, които са в размер на 26,3 млн. лв. Най-много средства ще разходва съдебната власт за съдилища – 343,8 млн. лв., за прокуратурата – 260 млн. лв., и за Висшия съдебен съвет (ВСС) - малко над 51 млн. лв. Според бюджета максималните размери на разходите са 704,3 млн. лв., но могат да се увеличават с до 20 на сто по решение на ВСС.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за повече средства за ВСС, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Прокуратурата, съдилищата и други.

Румен Гечев: Не е нормално да има среднощни заседания и бюджетите да се приемат в 3-4 часа сутринта

"Не е нормално да има среднощни заседания и бюджетите да се приемат в 3 – 4 часа сутринта." Това каза в интервю за bTV депутатът ...

Конституционен съд

Разходите в бюджета на Конституционния съд за следващата година са в размер на 3,3 млн. лв., от които за персонал са предвидени 2,9 млн. лв. Максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 г., са 400 хил. лв.

Омбудсман

В бюджета на омбудсмана за 2019 г. са предвидени разходи в размер на 3,1 млн. лв., като от тях 2 млн. лв. ще отидат за персонал. Максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 г., е 1,1 млн. лв.

През следващата година страната ни ще внесе в общия бюджет на Европейския съюз почти 1,3 млрд. лв.

Йордан Цонев: ДПС е против замразяването на депутатските заплати

Дайте друг критерий как да се променят заплатите на депутатите, нямам нищо против. ДПС е против замразяването на възнагражденията, пред...

Дава ли страната ни достатъчно пари за култура?

Към настоящия момент България отделя 0,5% от Брутния вътрешен продукт, за да финансира различни културни политики, но от опозицията настояха този процент да нарасне. „Културата е изтърсачето на този бюджет“, заяви по време на дебатите депутатът от БСП Александър Симов. Според него ниското финансиране издава липса на отношение към културата, а държавата трябва да полага повече грижи в тази област.

На тези упреци отговори Диана Саватева от ГЕРБ. „Колкото и да се даде за култура, винаги ще се иска повече. Трябва да сме реалисти и да знаем с какво разполагаме“, аргументира се тя от трибуната. Според управляващите държавата прави достатъчно за развитие на сектора, а това не зависими само от средствата, но и от правилните културни политики.

Средства за хората с увреждания

Депутатите гласуваха бюджета на Министерството на труда и социалната политика, в който са включени и 150 млн. лева за хората с увреждания, за които ангажимент пое лично премиерът Борисов. Средствата трябва да осигурят доброто изпълнение на законопроектите за хората с увреждания и за личната, чийто окончателен вариант предстои да бъде одобрен на второ четене.

Българите не одобряват как се харчат публичните средства, сочи проучване

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат, че публичните средства се харчат неефективно. Една трета...

Повече пари за отбрана

Разходите за отбрана се увеличават за втора поредна година. Наред със средствата за персонал нарастват и тези за издръжка и капиталови разходи, а с осигуряването на средства за инвестиционните проекти се гарантира развитието на модернизацията на Въоръжените сили.

И утре е ден

Парламентът ще продължи с гласуването на държавния бюджет за 2019 г. на утрешното заседание. Депутатите приеха финансовата рамка на бюджета, както и бюджетите на всички министерства, освен на Министерството на младежта и спорта. Дебатите по държавния бюджет продължиха около 7 часа. Утрешното пленарно заседание ще започне от 09:00 часа.

* Новината е обновена в 22:27 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика