Депутатите приеха окончателно бюджета на ДОО, разногласия и спорове за пенсиите

3791
Депутатите приеха окончателно бюджета на ДОО, разногласия и спорове за пенсиите
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година на второ четене.

Бюджетът предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лева от 1 януари. Оттогава ще се увеличат и заплатите в бюджетния сектор с 10%, на учителите с 17,5 на сто и на социалните работници с 15%.

Минимална пенсия 250 лв. от 2020г., депутатите отказаха да го гласуват поименно

Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. Това се случи след като народните ...

Минималният осигурителен праг се увеличава на 610 лева, колкото е минималната работна заплата. За земеделски производители минималният праг ще бъде 420 лева.

Прагът на бедността догодина ще бъде 363 лева месечно. От опозицията разкритикуваха предлагания бюджет с мотив, че заложените увеличения в него не са достатъчни. От левицата предлагаха минималният осигурителен доход да достигне 650 лева, а максималният – 3900 лева. БСП също така настояваше минималната пенсия догодина да стане 300, а не 250 лева.

„Нека все пак да бъдем малко по-социално ориентирани, ние предлагаме как да се увеличат доходите, за да може да се покрият след това разходите в бюджета”, коментира Таско Ерменков от БСП.

Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО. Считано от 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. обаче претърпя промяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв. Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в 250 лв. и предложението им бе подкрепено от пленарна зала.

Управляващите отказаха да увеличат майчинските, за да "стимулират връщането им на работа"

През 2020 г. се запазва размерът на майчинските от 380 лв., решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО за ...

От опозицията в лицето на БСП поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв. Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени. ДПС също бяха направили предложение пенсията да бъде 250 лв. от 1 януари 2020 г., а не от 1 юли, както предлагат управляващите, но и тяхното предложение бе отхвърлено.

Преди това, парламентът отхвърли предложението за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия.

Снощи от "Атака" и БСП поискаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г.. Председателстващият пленарното заседание Емил Христов заяви, че БСП възпрепятстват работата на заседанието, че ще накаже някого, след което прекрати работата на парламента.

Днес БСП настоя Спас Гърневски да бъде отстранен от мининум едно заседание заради възгласите му "Червени боклуци" по адрес на депутати от левицата.

Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа представителят на ГЕРБ Спас Гърневски само с порицание заради вчерашното му поведение. Левите не приеха извинението на Спас Гърневски и искат той да напусне комисията по парламентарна етика.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. Предложението на опозицията бе заложено в Закона за бюджета н...

Управляващите отказаха да увеличат обезщетенията за майчинство и те ще запазят размера си от 380 лв.

От БСП предлагаха размерът на обезщетението да бъде 650 лв., а от „Воля“ да е в размер на минималната заплата. Предложенията им не бяха приети от пленарна зала.

Стигна се до бурни обсъждания и спорове в пленарната зала между управляващи и опозиция.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.Предложението на опозицията бе заложено в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. „За“ текста гласуваха 108 народни представители, „против“ – 44 и „въздържали се“ 69, с което то бе отхвърлено.

Социалистите предлагаха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчислят от 1 септември 2020 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г. Народното събрание не прие и предложението на ДПС осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година.

Нинова: Има излишък, но не увеличавате пенсиите, къде са парите от Сребърния фонд?

Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово аргументирано и справедливо решение за пенсионерите. ...

От левицата са изчислили, че необходимите средства за това могат да дойдат от бюджетния излишък, от Сребърния фонд и от вдигане на максималния осигурителен доход на 3900 лева.

Депутатите продължават с окончателното гласуване и на държавния бюджет за следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика