Депутатите приеха спорни промени в ЗЗК на първо четене

22179
Депутатите приеха спорни промени в ЗЗК на първо четене
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията, предаде БГНЕС.

Поправките се отнасят за регулацията на отношенията между българските производители и доставчици на стоки и големите търговски вериги и бяха приети със 123 гласа "за" от депутатите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а няколко души от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Двусмислените договорни условия, липсата на писмени договори, измененията на договора със задна дата, нелоялното прехвърляне на търговски риск, непочтеното използване на информация, нелоялното прекратяване на отношенията, териториалните ограничения на доставките и други са част от практиките, които законопроектът цели да прекъсне, посочват вносителите от "Коалиция за България".

Законопроектът ще работи за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги, като ще осигури условия за равнопоставеност при водене на преговори за търговски сделки и ще предотврати нелоялни търговски практики. Проучена е практиката в държави като Чехия, Великобритания, Германия и други, посочват депутатите от левицата и Йордан Цонев от ДПС, който е съвносител на законопроекта.

Според Корнелия Нинова от левицата измененията целят връщане на пазарните принципи при договарянето и са отговор на антипазарните практики, прилагани досега от търговските вериги.

Редица бизнес организации обаче не са съгласни с изтъкваните плюсове на промените и твърдят, че те по-скоро ще навредят на производителите.

Бизнес организации: Промените в ЗЗК ще навредят на производителите

Големите български бизнес организации подкрепят позицията на Сдружението за модерна търговия (СМТ) относно потенциалните негативни ефек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика