Депутатите решиха: До 3 години затвор или 5000 лв. глоба за проповядване на джихад

1251
Депутатите решиха: До 3 години затвор или 5000 лв. глоба за проповядване на джихад
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, според които човек, проповядващ радикален ислям, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5 000 лева.

Депутатите одобриха предложението на Патриотичния фронт със 106 гласа "за", три "против" и 10 "въздържал се". ДПС взе участие в гласуването. Новият текст идва само седмица след като депутатите одобриха на първо четене и забраната за забулване на обществени места.

Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс след скандал

Парламентът гласува окончателните промени в Наказателния кодекс. Текстът, който предизвика най-разпалените дебати бе за отпадането на ...

Според новите текстове радикален ислям се проповядва от лице, което с думи или действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани.

Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято иделогия е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.

Магдалена Ташева от "Атака" откри дебатите и посочи, че ислямът не е религия и това го казват "световноизвестни лидери на джихада".

"Радикалният ислям в шариата не разрешава интеграцията, напротив - забранява на правоверния мюсюлманин да се интегрира. Всичко в ежедневния живот на правоверния мюсюлманин е направено така, че да го отдели от останалите, включително какво да яде, кога да се къпе, с кой крак да влезе и излезе от сервизните помещения. Това е абсолютната несвобода", обясни Ташева.

Още един от групата на Ахмед Муса се сдоби с обвинение в радикален ислям, макар и задочно

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу още един жител на ромския квартал "Изток” за проповядване идеите на "И...

Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов посочи, че този законопроект се опитва, но не успешно, да раздели религията от радикализацията. "Това засяга и обижда всеки пети гражданин на България, който е мюсюлманин и изповядва тази религия", добави той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов му отговори, че нито в световен мащаб, нито на българския терен се наблюдават радикални будисти, хинудисти или други, които причиняват смърт и извършват терористични актове. Ако в бъдеще християни проповядват насилие, ще съм първият, който ще се противопостави, заяви Каракачанов.

Валери Симеонов, също от групата на Патриотите, обясни, че промяната е предпазно действие срещу навлизането на радикалния ислям. "В тази зала и в България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикалния ислям, на ДПС и техните производни", заяви Симеонов, като посочи, че само в техни предизборни събрания участват и религиозни духовници

"Без идеология няма религия. Трудно ще отделите религията от идеологията, защото повечето хора няма да ви разберат и ще го приемат като опит да бъдат унизени. Ще ви подкрепим за всички форми на радикални религиозни идеологии в България, това е правилният подход", отговори Имамов.

Забраната за бурките - от радикален ислям, през турско влияние и Делян Пеевски

Обществото няма интерес радикалният ислям да взема превес в България. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като &bdquo...

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък призова за подкрепа на първо четене на текстовете сега, а преди второто четене да се включи радикализацията и на други религиозни деноминации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика