Депутатите се завръщат на работа след коледната си ваканция

606
Депутатите се завръщат на работа след коледната си ваканция
Снимка: БГНЕС

Обжалвани промени в Конституцията, належащ избор на държавни регулатори и работа по пълен Шенген- така започва новата 2024 г. за депутатите след коледната им ваканция, предаде БГНЕС.

Още: Обрат: Не Никола Минчев, а Атанас Атанасов ще е новият председател на парламента

Високо напрежение

Пред депутатите стои избора на двама представители на парламента в Конституционния съд, попълване на новата антикорупционна комисия и редица промени в Закона за съдебната власт, така че реформираният Висш съдебен съвет да може да заработи.

Избор с високо напрежение между партньорите във властта се очертава и попълването на регулаторите, тъй като председателите на 16 държавни органа са с изтекъл мандат и очакват смяната си.

Точно преди Народното събрание да излезе в коледна ваканция бяха приети и така желаните промени в Конституцията от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Държавният глава Румен Радев обаче сезира Конституционния съд заради част от приетите промени. Така политическата 2024 г. отново стартира с взаимни престрелки между президентството и законодателната власт. “Румен Радев счита за противоконституционни разпоредбите, даващи право на хора с двойно гражданство да бъдат народни представители и министри, възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, реда за назначаване на служебно правителство, както и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на различните легислатури на Народното събрание", обобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Самият Румен Радев пък нажежи още повече напрежението със законодателната и изпълнителната власт констатирайки, че “влизаме в 2024 г. със смесени чувства и половинчати решения-полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление”, заяви президентът.

Пълен Шенген

Тепърва ще видим и дали ще бъдем приети за пълноправни членове на Шенгенското пространство, след като навръх Нова година стана ясно, че страната ни влиза в Шенген, но само по въздух и вода. Условията за т.нар. “непълно приемане” обаче разпали страстите у опозицията в НС и лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини кабинета, че се е съгласил да приеме неограничен брой бежанци. “Правителството се е съгласило незабавно обратно да приеме всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. В срок от 1 месец България трябва незабавно да ги приеме. Става въпрос за неограничен брой и нашите управляващи са се съгласили. Това, което направиха ГЕРБ и ПП-ДБ, с подкрепата на ДПС, оценяваме като отстъпление, като предателство на националния интерес и като провал”, обяви Корнелия Нинова. Затова тя изиска и незабавно изслушване на премиера и външния министър в НС, което може би ще се случи до дни.

От ГЕРБ-СДС пък дадоха индикации, че през 2024 г. ще се работи за пълен Шенген. „Предстои да работим усърдно за това България да бъде приета в Шенген и по сухопътните граници”, това заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Друга цел, която остава за правителството и която се постави още в началото на неговото сформиране е приемането ни в Еврозоната. От ГЕРБ-СДС изявиха готовност да работят за това България да бъде финансово стабилна за покриването на критериите за членство в Еврозоната. Целта остава непроменена и за ПП-ДБ, както и ДПС.

Дали промените в Конституцията ще бъдат признати за законни от страна на Конституционния съд, дали България ще влезе в Шенген успешно и дали парламентарното мнозинство ще остане единно при подбора на държавните регулатори предстои да видим.

Още: Надежда Йорданова: Минчев още е фаворит за председател на парламента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика