Димитър Радев е новият управител на БНБ

8494
Димитър Радев е новият управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

Димитър Борисов Радев е новият управител на Българска народна банка (БНБ). Това решиха народните представители на днешното си извънредно заседание.

180 депутати гласуваха за избора на управител на централната банка. 130 народни представители гласуваха "за", "против" бяха 16, а 34 се въздържаха. Радев е номинация на ГЕРБ, като от партията 81 депутата подкрепиха неговата кандидатура.

Мандатът на гуверньорът на БНБ е 6 години. Решението влиза в сила в деня, следващ деня на избора.

ДПС се разсърди и няма да участва в избора на нов гуверньор на БНБ

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители. Това заяви лиде...

Веднага след избора на управител на централната банкова институция депутатите гласуваха оставката на Иван Искров. Със 174 гласували народните представили единодушно приеха оставката на Искров.

Малко по-късно Радев положи клетва пред Народното събрание.

Димитър Радев е номинация на ГЕРБ и РБ. От 14 години той работи в Международния валутен фонд (МВФ) и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 години опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 години - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.

Гласуване започна по азбучен ред на собствените имена на кандидатите на четиримата кандидати. 37 депутати подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, кандидат на Реформаторския блок, 18 бяха "против", а 118 депутата да се въздържаха.

Следващо поред беше гласуването по номинацията на Виктор Йоцов, номинация на АБВ. За него на гласуваха 44 депутати, 22 бяха "против", а 104 се въздържаха.

Урочасана ли е БНБ и ще върне ли новият управител доверието в нея

БНБ, за съжаление, е урочасана. Всеки път, когато се каже, че БНБ е единствената останала институция в държавата с капацитет - нещо й с...

Кандидатурата на Патриотичния фронт - Григорий Вазов, подкрепиха 43 народни представители, 12 бяха "против", а 118 депутата гласуваха "въздържали се".

Първата ми работа, след като бъда избран, е да внеса предложения за подуправители на БНБ, заяви Радев от парламентарната трибуна. Кандидатите за управител отговаряха на въпроси, зададени от народните представители, включващи бъдещия екип на гуверньора.

Новият управител на БНБ заяви също, че не принадлежи към структурите на Държавна сигурност. Това беше един от въпросите, чиито отговор желаеха да получат народните представители. Мартин Димитров от Реформаторския блок пръв повдигна темата за принадлжеността към службите на комунистическия режим. Народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков пък искаше да разбере дали някой от предложените кандидати е обвързан с действащи в момента секретни служби, не само български, но и чужди такива.

По време на изказването си Димитър Радев подчерта, че без съмнение е нужно България да влезе в единния банков съюз.

Той обаче обърна внимание, че това решение е политическо и икономическо и зависи от правителството. Припомняме, че на изслушване в бюджетна комисия миналата седмица той заяви, че реформата на банковия надзор е очевиден приоритет.

Днес ще е ясно кой ще замести Иван Искров

На извънредно заседание днес Народното събрание ще направи своя финален избор кой да заеме мястото на Иван Искров като управител на БН...

По отношение на възнагражденията, получавани от управителя на БНБ и тяхното публично оповестяване, Радев каза, че според него това е пропуск в система. "Получих индикация, че моята заплата ще бъде много по-ниска от тази, която доскоро получавах", каза той в тази връзка. Той заяви също, че ще проучи въпроса за определяна на възнагражденията.

Относно политическа обвързаност на гуверньора, Радев посочи, че тя се гарантира със Закона за БНБ. "Аз смятам да ги спазвам много стриктно", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика