"Димка и предизборен цирк": Кирил Петков потвърди, че няма да участват в извънредното заседание на НС

4480
"Димка и предизборен цирк": Кирил Петков потвърди, че няма да участват в извънредното заседание на НС
Снимка: БГНЕС

Няма да участваме в утрешното извънредно заседание на Народното събрание. Това е малко димка и прах в очите на хората преди местния вот. Много от кметове на ГЕРБ са на тези постове от много време и трябва да обяснят на хората защо например нямат вода, нямат канализация. Затова им трябва тема, която да отклони вниманието на хората и да се прави предизборен цирк. Това каза съпредседателят на на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

Народното събрание обяви извънредно заседание за петък (27 октомври) в 12:00 часа. Депутатите ще се занимаят с президентското вето върху Закона за енергетиката и скандала с "Лукойл" ОЩЕ: Официално: Парламентът се събира извънредно заради "Лукойл" и либерализацията на тока

Относно твърденията, че са на хранилка при „Лукойл“, Петков отговори, че премиерът Николай Денков ще съди Делян Добрев. „Използват го за черен пиар. Най-важният въпрос към него е: Къде са 27 стотинки? Истината е, че от вторник цената на горивата няма да падне с 27 стотинки. Опитват се това да е темата преди изборите“, заяви той. Петков имаше предвид стартиралото отдавна говорене на ГЕРБ как цената на горивата трябва да е с 1 лев на литър по-ниска и как сега като данък свръхпечалба се говори за 73 стотинки - тоест къде били другите 27 стотинки?

Петков съобщи, че министърът на финансите Асен Василев е уведомил представители на ГЕРБ и ДПС, че е имал комуникация с "Лукойл", в която е казал на рафинерията да не използва стари загуби, за да се опива да покрива нови данъци. "Става дума за 540 млн. лв. "Лукойл" няма да платят във вторник 540 млн. лв. Те няма да използват загубата си, за да покриват нови данъци. Вместо да говорим защо тротоарите не са добри и защо детските градини не са построени, трябва да говорим за 73 стотинки. Всички сме обединени по темата, че "Лукойл" трябва да плаща данъците си в пълен размер", каза Петков.

"Това е ясна реформа, която трябва да се случи. Tя е част от Плана за възстановявануе и устойчивост. Спокойно можем да отхвърлим ветото веднага след изборите", каза още той.

ОЩЕ: Денков обвини Пеевски в лъжа заради "Лукойл", ще съди Делян Добрев (ВИДЕО)

„В служебното правителство, когато внесоха закона, бяха оставили една вратичка, която "Лукойл" използва. И затова ние сега едно от нещата, които ще направим, ще затворим тази вратичка. И вратичката е много проста - дали да се нотифицира Брюксел, или не. Няма нужда от тая нотификация, така че не може да се използва тази вратичка, за да не се плащат данъците“, каза Петков.

„ГЕРБ и ДПС трябва да научат, че като кажем „Не”, значи „Не”. Това, което не могат да разберат, е че с нас се работи само ако вярваме в това, което правим. Нямам проблем, когато едни хора си взимат пиара за неща, в които ние вярваме. Това в петък ще е демонстрация”, подчерта още той.

В ефира на БНТ депутатът от "ПП-ДБ" Радослав Рибарски също каза, че ден преди деня за размисъл не е момента от парламентарната трибун предизборната реторика да взима превес. "Още в началото на седмицата ние заявихме, че няма да присъстваме на извънредното заседание на парламента в петък. Очаквахме колегите от ГЕРБ и председателят на НС да се съобразят. Отново виждаме, че енергетиката е на дневен ред", каза той.

ШЕНГЕН

Относно Шенген Петков заяви, че това е основен приоритет за България. "Виждаме, че трябва да има ясна стратегия как да убедим Австрия и Нидерландия да ни подкрепят. Няма да стане от само себе си. Трябва да действаме", подчерта съпредседателят на ПП.

Петков обясни и коя е причината Австрия да не ни пуска в Шенген. "Австрия искат да правят реформа в Шенген и Европа и затова използват България. Това е проблем, който трябва бързо да решим, с активност и дейност във външната ни политика, да продължим да сме настоятелни за европейската политика, в която ние трябва да бъдем участник", каза политикът.

По думите му ако не влезем в Шенген през декември, трябва да се опитаме да го направим през януари. "Ако не стане през януари, трябва да се опитаме през февруари. Това е голям приоритет, по който трябва да се работи активно", каза той.

ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Попитан ако не са на балотаж в населени места в страната, кого ще подкрепят, Петков отговори: „Аз не вярвам в такава хипотеза. Васил Терзиев ще бъде следващият кмет на София. Абсолютно сигурен съм. Балотажите, които изглеждат сигурни, са Пловдив и Варна. За да може да победи, човек трябва да си представи победата. Стратегията ни е – играем за победа. Направеното на национално ниво с постигнатите реформи, ако имаме подобни успехи и в общинските съвети, това ще е голяма победа”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика