До 2021 г. от специализираните институции ще бъдат изведени 680 деца

3629
До 2021 г. от специализираните институции ще бъдат изведени 680 деца
Снимка: Thinkstock

На 21 ноември Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще отвори за кандидатстване операция "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - етап 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства". Това стана ясно по време на заседанието на Междуведомствената работна група по за управление и координация на процеса на деинституционализация на грижата за деца, съобщиха от МТСП.

До 2021 г. от специализираните институции ще бъдат изведени останалите в тях 680 деца и младежи. С осигурените 74 млн. лева ще се осигури предоставянето на новите услуги, които ще подкрепят затварянето на останалите 30 институции за деца и младежи. Благодарение на средствата други 32 000 лица ще получат достъп до социални и здравно-социални услуги.

С 58 млн. лв. ще изграждат 151 социални центъра за грижи за деца в страната

Над 58 млн.лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на нови 151 социални центъра за гр...

Процедурата ще се проведе в два компонента. По Компонент 1 право да кандидатстват имат 33 общини, получили финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" за изграждане на социална инфраструктура за новите услуги. Бюджетът на Компонент 1 е 55 605 196 лв., с които ще бъдат изградени Центрове за настаняване от семеен тип за деца, Преходни жилища за деца от 15 до 18 г., Наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 г. Ще бъдат осигурени услуги за спешен прием на деца и родители при кризисна ситуация. Планирано е изграждането на Дневни центрове за деца с увреждания, вкл. с тежки множествени увреждания. Ще бъдат осигурени средства за подбор и наемане на специалисти в новите услуги.

С 18 444 864 лв. по Компонент 2 Министерството на здравеопазването ще изгради Центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, Центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с високо рисково поведение и потребност от специални здравни грижи. Средства ще бъдат насочени и към подбор, обучение и супервизия на персонала в новите услуги. По Компонент 2 ще бъде разработена нова услуга по предоставяне на патронажна грижа за деца и семейства във всичките 28 области в страната.

Целта на операцията на ОПРЧР е да продължи подкрепата на процеса по деинституционализация на грижата за деца, настанени в Домовете за деца, лишени от родителска грижа и Домовете за медико-социални грижи за деца и закриване на тези институции. Управляващият орган на ОПРЧР вече стартира Национална информационна кампания "Мисията е възможна", която популяризира развитието на превантивни и алтернативни услуги за деца в процеса на деинституционализация на грижите за деца. Една от целите на кампанията е да подготви обществото за последният етап от деинституционализацията на грижата за деца в България. Националната кампания обхваща общини, в които предстои да се закриват стари институции и да се създават новите социални и здравно-социални услуги.

По време на заседанието на междуведомствената работна група беше представен анализ за ролята на резидентната грижа в системата от мерки за закрила на детето.

Седем къщички за деца от социални домове ще построят във Варна

Започна строителството на първата къщичка за настаняване на деца от социални домове във Варна, съобщиха от общината. Днес, 5 март, зам...

Данните показват, че децата и младежите, настанявани в този тип услуги, имат редица комплексни потребности, изискващи многопосочна грижа, квалифицирана и последователна подкрепа и се нуждаят от интензивна допълнителна работа със специалисти. В анализа са направени предложения за подобряване на качеството и организацията на резидентната грижа и въвеждане на интегриран подход на ниво община при предоставянето й. Всички препоръки са адресирани в проекта на Закона за социалните услуги, с който ще се реализира реформата в сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика