До сряда: Още рокади в състава на правителството

19575
До сряда: Още рокади в състава на правителството
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” е надделяла в преговорите си с ИТН за подкрепа на техния кабинет в сряда. Може би затова председателката на парламента Ива Митева обяви в неделя по БНР, че ще има смяна на министри от проектокабинета “Пламен Николов”.

Това ще стане по настояване на депутатите от “Демократична България”, категорични са нейни представители, твърди “Труд”. От четвъртата парламентарна група са обещали нейните 37 депутати да подкрепят кабинета на ИТН при положение, че бъде сменен обвиненият в плагиатство, номиниран за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

Възможно ли е работещо правителство с 65 депутати?

Възожно ли е "Има такъв народ" да направи работещо правителство само със своите 65 депутати? Напълно е възможно. От "Има такъв народ" о...

ДБ са били и против оставането в кабината на предложената за министър на околната среда и водите Силвия Бакърджиева, която била световнонеизвестна и за която от ДБ не могли да получат информация дори от партията мандатоносител. За това министерство Зеленото движение, което е част от Демократична България, имало свой кандидат. Може би заради Бакърджиева зелените решиха, че няма да подкрепят правителството, смятат в коалицията.

Но това нямало значение, тъй като решението за подкрепа или не ще бъде взето на парламентарна група във вторник в 17 ч. То ще бъде взето с консенсус, а не чрез гласуване партия по партия и може да бъде обявено не в същия ден, а направо в пленарната зала на другия ден.

В петък номинираният за премиер Пламен Николов докладва на президента Радев, че е изпълнил мандата. Той представи проектоправителство, което на първо четене бе посрещнато отрицателно от партиите, които според ИТН трябва да го подкрепят - “Демократична България” и “Изправи се, бг! Ние идваме”. БСП остави отворена вратата като обяви, че ще вземе решение след като на подпис ще бъдат питани всички членове на Националния съвет.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви веднага, че няма да гласуват за зайци, извадени от ръкава. “Ако имената на хората в проектоправителството, които се появиха в медиите, отговарят на действителността, ние не можем да кажем, че това е правителство на промяната”, заяви Иванов. И обясни, че всяка от трите формации в обединението ще решава на свой форум дали ще подкрепи проектокабинета “Николов”.

Още в събота зелените обявиха, че няма да подкрепят кабинета на ИТН. Решението е взето единодушно на заседание на Националния съвет на партията. “Зелените” имат четирима депутати и е решено те дa нe пoдкpeпят пpeдлoжeния cъcтaв и cтpyктypa нa Миниcтepcки cъвeт oт “Имa тaкъв нapoд”, обяви по БHP Бopиcлaв Caндoв, cъпpeдceдaтeл нa “Дeмoкpaтичнa Бългapия” и “Зeлeнo движeниe”.

Ива Митева: Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в сряда

"Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовно заседание в сряда - 11 август. От заявките на парламентарни ...

“Влязохме, показаха ни ги, излязохме” - така коментира срещата с ИТН Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Хаджигенов потвърди, че парламентарната група на ИБНИ продължава да настоява за подписване на споразумение, преди да се ангажира с подкрепа за кабинета на ИТН. “Работата продължава, нека да видим, нека им дадем шанс поне”, каза още заместник-председателят на ПГ на ИБНИ. “Три неща имат значение - какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до “кой ще го прави” и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци от там.

Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващо”, каза и днес по БНР адвокатът.

“Не поставям под съмнение, че “Има такъв народ” са първа политическа сила и трябва да представят кабинет. Но не искайте от мен да нося отговорност за безумни решения, да поверя съдбините на България в ръцете на хора, които нямат никаква идея за какво става дума”, коментира в “Панорама” на БНТ зам.-председателят на парламента от “Изправи се, Бг! Ние идваме” (ИБГНИ) Татяна Дончева.

Така най-вероятно проектоправителството на ИТН няма да получи доверие в сряда. Втората парламентарна група - на ГЕРБ-СДС - отдавна заяви, че ще върне мандата. А президентът Радев ще трябва да реши на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. По конституция той не е длъжен това да бъде третата партия - БСП, а някоя от останалите три - “Демократична България”, ДПС или ИБГНИ.

Междувременно стана ясно, че в петък съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанасов се явили при социалистите в парламента с предложение, което обсъждали и в президентството. Идеята им била БСП да не подкрепя ИТН за първия мандат и да не се състави кабинет от името на партията на Слави Трифонов. Планът на двамата водачи предвиждал БСП и ДБ да отидат при президента Румен Радев и да обявяват публично, че се отказват от мандат, а президентът да го връчи на Мая Манолова, която да предложи правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика