Доц. Таков: Политиците се страхуват от прокуратурата поради свои зависимости

6544
Доц. Таков: Политиците се страхуват от прокуратурата поради свои зависимости
Снимка: БГНЕС

Не виждам кой ще замести Христо Иванов с ефективността и успешността, с която той беше тръгнал. Това каза пред bTV Кристиан Таков , преподавател по гражданско право в Софийския университет, по повод оставката на правосъдния министър.

„Министър Христо Иванов се опитваше да се движи в границите на възможно и мислимото. Той знаеше, че с прокуратурата с това парламентарно мнозинство, а още по-малко с такова нестабилно конституционно мнозинство, не може да се справи, защото просто няма политическа воля”, подчерта доц. Таков.

Борисов преизбра Цацаров!

След ожесточени и безсмислени прения в парламента в сряда, изключително тъпата реплика на Татарчев, че "над главния прокурор е само Гос...

Христо Иванов беше решил да не пипа прокуратурата, защото смяташе, че не може да я пипне, допълни той.

„Българската политическа класа от 25 години насам няма никаква идея за държавност. Самата мисъл, че има разделение на властите, не я живеят на практика. За тях няма никаква граница между отделните власти. Те смятат съдебната власт за своя територия, която от време на време ще поупотребят – докато са на власт повече, когато не са на власт – по-малко”, допълни той.

По думите му политическите лидери се страхуват от прокуратурата поради свои зависимости. „Когато някой не смее да пипне главен прокурор и прокуратура, означава, че или е генетично роден страхлив, или е уплашен основателно”, подчерта той.

Нестаналата съдебна реформа означава нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой български граждани за неопределено дълъг период от време в бъдеще, отбеляза доц. Таков.

Петков: Радан Кънев смята, че е над закона

Радан Кънев се чувства над закона и това не прави впечатление на никой. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред bTV. В с...

Той изброи три начина, по които според него прокуратурата вреди. „Първо, тя повдига неоснователни обвинения и тормози сума ти народ. Вторият начин е като внася некадърен обвинителен акт, така че обвиняемият да бъде оправдан”, обясни Таков, като даде пример с оправдания от съда Христо Бисеров. Третият начин според него е когато прокуратурата бездейства там, където трябва да действа - не повдига обвинение. Така по думите му се от една страна се осъществява прокурорски чадър, а от друга, може да се изнудва.

Никаква сериозна реформа, колкото и да е дълбинна, няма да постигне мигновени резултати, защото там ще са същите хора, подчерта още доц. Таков.

Той прогнозира, че в тази конфигурация на парламента съдебна реформа няма да има.

С оставката на Христо Иванов се сложи началото на нова нравствена ера, каза още преподавателят по гражданско право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика