Домусчиев намери начин да ободри Борисов

3013
Домусчиев намери начин да ободри Борисов
Снимка: БГНЕС

Стабилност срещу реформи - това поиска Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев от премиера Бойко Борисов. След среща с министър-председателя по-печеливш засега е точно Борисов - кабинетът му получи очакваната подкрепа и в замяна се ангажира да разгледа част от исканията на бизнеса за борба със сивия сектор, намаляване на данъчната и административна тежест.

Повече от четири часа продължиха срещите на министри и бизнесмени, информира "Сега". Най-любопитна беше тази с КРИБ заради опънатите отношения между председателя й Кирил Домусчиев и Борисов в средата на януари. Тогава организацията поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради убийството на основателя на модна къща "Агресия" Александър Антов. Отговорът тогава дойде лично от премиера и гласеше: "Домусчиев да не ми дава акъл от Тайланд - забрави как се грижихме за неговото футболно хоби", намеквайки за взаимните услуги, които са си правили. Тогава Борисов прати стрела и към друга силна фигура в КРИБ и негов дългогодишен приятел - шефа на "Лукойл България" Валентин Златев: "Когато горивата паднаха драстично, защо не свалиха цените?".

КРИБ иска от Борисов стабилност срещу реформи

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета ще се срещнат с представители на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите ...

От това напрежение сега не беше останала и следа, а самият Златев също дойде в Министерския съвет по-късно. Домусчиев определи като тълкуване на медиите твърдението, че е искал оставката на Бъчварова. Той все пак каза, че има нужда от реформа в правосъдието, тъй като не работи, както и корекции в МВР и МО. Той обаче похвали правителството, че извършило "доста полезни неща миналата година" и дало стабилност за правенето на бизнес. "Днешната среща потвърди тези наши впечатления. Обещахме си да се виждаме всеки месец и да коментираме важни теми за бизнеса", допълни той. Председателят на КРИБ определи обстановката около България като доста взривоопасна заради очаквана бежанска вълна. "Считаме, че не е сега моментът всеки да дърпа чергата към себе си, да се клати кабинетът, да се създават какви ли не интриги и да се отделя внимание на неща, които не са толкова фундаментални за държавата", заяви той.

Домусчиев определи като дискриминация намерението на ЕК да свали мониторинга за Румъния, но не и за България. "Не считам, че сме по-лоши от тях, има много други неща, в които изпреварваме румънците - например усвояването на еврофондовете. Там виждате всеки ден излизат сигнали за корупция, за арестувани. Току си арестуват някой министър! Може би ние сме си виновни с това как коментираме държавата - граждани и медии, това влияе на мониторинговия процес, тези неща се гледат и дават отражение", смята бизнесменът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика