Дончев: България 10 години нямаше да получава транзитни такси

22833
Дончев: България 10 години нямаше да получава транзитни такси
Снимка: БГНЕС

Не е коректно да се говори за получаване на транзитни такси от България в размер на 400 милиона евро годишно, тъй като тя ще трябва първо да изплати своя дял от строителството на газопровода. Това каза на пресконференция в Министерски съвет Томислав Дончев.

Той посочи, че според договореностите страната ни има сериозен дял в общата сума на проекта, която се е увеличила няколкократно през последните години.

Миков моли Борисов да спасява "Южен поток", БСП забрави за мътните договорки по проекта

Премиерът Бойко Борисов и кабинетът да вземат спешни действия, за да бъде реализиран "Южен поток". Ние, като опозиция, ще подкрепим вс...

„Така че около 10 години не можем да разчитаме на никакви транзитни такси от „Южен поток”, докато не изплатим своя дял, който е 50% от общото дружество, каза още Дончев.

Според него преговори между Русия и отделна страна по трасето на газопровода не могат да се водят, проблемът е между Брюксел и Москва.

Той не отхвърли възможността, дори и да няма клауза за неустойка, рискът от завеждане на съдебно дело от една от страните си остава реална. Министър Теменужка Петкова напомни, че служебният министър Щонов е уведомил прокуратурата за незаконни действия на Българския енергиен холдинг за увеличаване на капитала на общото дружество с руската страна.

Ситуацията е сложна и нека да направим опит, допълни Дончев, цитиран от Фокус.

Митов: България е суверенна държава и решава сама

България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Заедно с...

„Днес, в рамките на деня, проведох серия от телефонни разговори с ЕК. Ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения – и политически, и външнополитически, икономически, юридически”, заяви Дончев. По думите му, въпреки решението за спиране на проекта, част от процедурите са в ход.

„Получих уверение, че предвид важността на приоритета, България в съкратени срокове може да разчита на съдействие. Приех с благодарност това уверение, но обясних, че една помощ от европейска страна не може да бъде считана за алтернатива на „Южен поток” – може само да бъде първа крачка”, допълни Дончев.

Той уточни, че България трябва да бъде добър член на ЕС, да информира ЕК за всичко, което прави, но наред с това да защитава интересите си. „Нямаме намерение да стоим и да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ще действаме по правилния начин. България може да се окаже губеща и това не може да бъде допуснато”, каза още Томислав Дончев.

България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация, допълни Дончев. „Трябва да й бъде оказана помощ и съдействие от нейните партньорите. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача. Търсейки какъв е алгоритмът на действие от българска страна, по отношение на точния размер на средствата, те са 191 млн. лева”, заяви Дончев. По думите му, това не е основание да се стартира съдебна процедура. „Но риск от такава процедура винаги има. С всяка газова връзка по-малко, България губи. Ако проектът го няма, това е загуба за България”, коментира още Томислав Дончев.

ЕК: Няма основание България да бъде компенсирана за "Южен поток"

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви на преско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика