Дончева: Цачева и Захариева не са професионалисти. Това е правителство на универсални министри

3959
Дончева: Цачева и Захариева не са професионалисти. Това е правителство на универсални министри
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква от Екатерина Захариева и Цецка Цачева да направят реформи в съдебната система и днешната среща на председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов не е знак за по-задълбочено отношение към реформата, а че премиерът иска да потуши конфликта в системата. Това каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

„За дълбочина не може да има индикации. Да се очаква от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати, и да станат изведнъж те задълбочени – няма такъв случай. Те ще бъдат по-скоро безконфликтни. Те нямат нито професионални възгледи, нито сърце и хватка да гонят такива неща. Това е едно правителство на универсални министри, които са свикнали външно да имитират поведение на министър – в смисъл – да спазват дневната програма, да населяват кабинета на министъра, да гледат да не изпадат в конфликт и да са активни, само когато падишахът им е поръчал правят определени неща“, каза Дончева в ефира на bTV.

Дончева: ГЕРБ и БСП ще бъде комбинация на олигарсите

Коалиция между ГЕРБ и БСП няма да подкрепим. Ако това стана, то ние ще бъдем сериозна опозиция на комбинацията на олигарсите. Това посо...

По думите ѝ „От Цачева и Захариева до края на тяхното пребиваване в кабинетите ще слушате как са направили радикална реформа, която не може да включва промени в Конституцията, защото ЕК не ни ги изисква“.

Дончева коментира срещата на Борисов с Лозан Панов така: „Знак от днешната среща е желанието на Бойко Борисов конфликтът в съдебната система да бъде потушен. Този конфликт обаче е заложен не само от ненавистта на персоните, колкото от това, че в момента текат избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). За пръв път ВСС се излъчва при условията на пряк избор – електронно от магистратите. В този избор има залог, защото може би механизмът на контрол, който досега беше използван при избора на членове на ВСС, не е достатъчно надежден и те не знаят окончателния резултат“.

В името на европредседателството трябва да се направи усилие да изглеждаме като цивилизовани хора, каза тя. „Няма как да кажем на европейците: „Ние сме прости, ще ни приемете такива, каквито сме“. Трябва да изглеждаме възпитани и цивилизовани. Това, смятам, е постижимо. Смятам, че Борисов има ресурс и авторитет да се обясни с Делян Пеевски, че на европейците не може да продаваме простотия. И правителството, и мнозинството нямат интерес от това“.

На въпрос дали скандалът със снимки с нацистки поздрави ще „взриви коалицията“, тя отговори отрицателно, защото „управляващите нямат интерес от това“. „В много деликатно положение са както ГЕРБ, така и Европейската народна партия (ЕНП) и Европейската комисия (ЕК) – каза Дончева – защото имаше възможност ГЕРБ да направи коалиция с Обединените патриоти (ОП) още след президентските избори, в състава на миналия парламент. Тогава ЕК и ЕНП се противопоставиха на такава коалиция под предлог, че националистите са недопустими в правителство. След изборите станаха допустими в правителството“.

Народният театър се разграничи от агитация в подкрепа на Дончева

"Един съвет, който не е агитация - ако искате да говорите за проблеми, търсете мъже. Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към ж...

„Да си сложиш снимката във Facebook подсказва глупост, а този човек претендира да заема висш държавен пост. Висшите държавни постове не са за глупави хора, не са за хора, които не могат да преценят дали да сложат и какво да сложат във Facebook, каза Дончева. „Върнете сe към фашизма, вижте как започна всичко, вижте как се разви. Това е важна тема и на нея трябва да се даде отпор“, допълни Дончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика