ДПС обърна палачинката за дълга, АБВ и ББЦ също тръгнаха натам

12015
ДПС обърна палачинката за дълга, АБВ и ББЦ също тръгнаха натам
Снимка: БГНЕС

ДПС, АБВ и групата на "България без цензура" буквално смениха мнението си за минути за вземането на нов външен заем след втората за деня реч на финансовия министър Владислав Горанов пред парламента. И ДПС, и ББЦ казаха директно от парламентарната трибуна чрез Йордан Цонев и Светлин Танчев накъде духа вятъра, като Танчев все пак поиска почивка за обсъждане в групата на ББЦ. От АБВ поискаха същото, но председателят на НС Цецка Цачева не разреши с думите: "Можете да се консултирате на място".

Горанов обеща, че поне 2 млрд. лева от предвидените като таван от 16 млрд. лева в договора за посредничество с четирите банки – Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ, няма да има нужда да бъдат теглени. "2 млрд. е минимума от това, което няма да се използва от лимита по рамковата програма за поемане на дълг. Поемам ангажимент, че поне 2 млрд. от този разчет, който е от сбор по падежи и планиран дефицит няма да се налага да бъдат ползвани", каза Горанов.

И в парламента както и пред него - печатане на пари и дългови роби

След като картинката пред Народното събрание се изрази - против Кери-Мери и новия дълг, в парламента дебатът горе-долу придоби същите о...

Според проф. Борислав Борисов от АБВ обаче има неяснота колко външен дълг има да се погасява. Изчисленията на АБВ сочат, че за периода 2015 – 2017 година имаме да плащаме около 10 млрд. лева, а финансовият министър казва, че дългът е 12 млрд. лева. Сега чувам, че г-н Горанов поема ангажимент за 2 млрд. лева по-малко външен дълг, подчерта Борисов. Той добави, че ГЕРБ не е направил разчет за какво ще се трупат разходи т.е. дефицит през следващите три години. Не ме е страх от дефицит, ако е за развитието на икономиката, подчерта депутатът на АБВ. И поиска парламентарната група на движението да се събере за ново обсъждане.

Същевремнно Йордан Цонев от ДПС заяви, че със заложените дефицити за периода 2015 – 2017 година при договора за посредничество за теглене на нов външен заем има отказ от управляващите да направят необходимите реформи. Ние тогава защо дадохме властта преди малко над половин година, попита Цонев. Сега чувам друго и се радвам, че вече говорим по темата, добави той. И подчерта, че сега е най-лесно за ДПС да размаха табелките, както направи днес БСП и както правеха ГЕРБ при правителството на Пламен Орешарски. 1,7 млрд. лева от общо 12 млрд. лева дълг е върнат,  . Управляващите отвориха кутията на Пандора и изсърбаха част от това, което изсърбахме ние преди над половин година. Затова за дълг се говори така – какви ще са корекциите, какво се връща, какво се харчи за икономиката. Удовлетворени сме от заявката на управляващите, но ще следим за лимитите на дефицита и държавния дълг, ще следим падежите и ще подкрепим споразумението за посредничество за вземане на 16 млрд. лева външен заем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика