ДПС си призна, че е почнало с "Кой уши байрака" и е минало на турска песен

12664
ДПС си призна, че е почнало с "Кой уши байрака" и е минало на турска песен
Снимка: БГНЕС

„Райме” – така турският певец Фарук Йълмаз буквално пее за Райна Княгина в скандалната песен, на която ръководството на ДПС се радва по време на предизборно събитие. Всъщност мелодията е точно като на българската възрожденска песен „Кой уши байрака”, но песента е различна по смисъл – за млада мома и любовните ѝ трепети.

Това е чиста гавра с националното ни достойноство, възмути се кметът на Панагюрище Никола Белишки. Хореографът Иван Тодоров обаче призова да не се търси под вола теле, защото на Балканите често при едни и същи мелодии звучат различни текстове.

"Кой уши байрака" на турски взриви мрежата (ВИДЕО)

Скандално изпълнение на турски език на възрожденската песен "Кой уши байрака" беляза откриването на предизборната кампания на ДПС в съб...

Не мога да разбера как това е провокация – аз съм певец и с песента исках да покажа общото между българския и турския народ, заяви Фарук Йълмаз пред Нова телевизия. По думите му песента има две версии на турски език, като тази, която е изпълнил, е любовна. Пред bTV той разказа, че често идва в България и че жена му е от Добричко и има роднини в Кърджалийско. Йълмаз отказа да е канен от ДПС, за да пее – бил поканен на градско събиране в Исперих. Певецът обясни, че е пял песента за Райме преди 7-8 години в Борино, като добави, че не знае текстът на „Кой уши Байрака” – той бил певец и наизустявал текстове, например за „Македонско девойче”. Йълмаз поиска извинение, ако е засегнал някого с изпълнението си.

Това е гавра, категоричен беше Юлиан Ангелов от „Патриотичния фронт”. Той припомни, че песента е започнала в българския вариант – „Кой уши байрака” и чак след това продължава на турски. Ангелов заяви, че е изпитал „чувство на ненавист” към „тези хора, които са си позволили това”. Нямам нищо против да се откриват политически кампании с български песни, но не така. При ДПС няма нищо случайно, подчерта Ангелов.

Същевременно бившият спортен министър-лингвист Мариана Георгиева уточни, че песента е изпята в Исперих. Това е недоразумение, каза тя и наблегна на гледната точка, че това е турска любовна песен. Георгиева изрично подчерта, че видеото на Нова е пуснато при турския текст, пропускайки твърдението на Ангелов, че пеенето е почнало с „Кой уши байрака” на български. Става въпрос за две песни – за Райна Княгина и за Райме, заяви бившият спортен министър, която изкара песента за Райме като „песен за душата” по изследвания на специалисти. Георгиева обясни, че изследване е доказало, че мелодията на песни като тази за Райме е използвана от „българските националисти” по време на Възрожденския въпрос. Бившият спортен министър отрече Йълмаз да е смесвал песни – само ги е представил една до друга.

ДПС с такива изпълнения и провокации затвърждават електората, заяви Ангелов. Намяме нищо против ромите, турците, арменците, добави той. Ангелов определи Георгиева и ДПС за слуги на Ердоган, което накара Георгиева да отвърне, че това не е вярно и че ДПС има международен паспорт. В докладите на международни организации ВМРО е маркирана като неофашистка партия, хвърли обвинение Георгиева, а Ангелов отвърна, че тези доклади са базирани на доноси от партии като ДПС. Турция е участвала в спасяването на лидера на ВМРО Иван (Ванче) Михайлов, заяви Георгиева.

Глобиха три партии за агитация преди началото на кампанията

Три партии и коалиции са били глобени от общинския инспекторат в Пловдив, заради разпространение на агитационни материали, преди начало...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика