ДПС вкара законопроект за грижа за роми, чиито къщи са съборени от властите

18574
ДПС вкара законопроект за грижа за роми, чиито къщи са съборени от властите
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи готви промени в закона, с които ще се спре незаконното събаряне на ромски махали и ще се регламентира въпроса с адресните регистрации.

Законопроектът вече е качен на сайта на Народното събрание. Буквално промяната е следната: "Когато със заповед на кмета или решение на общинския съвет бъдат премахнати постоянни или временни жилищни постройки, обитавани от хора с постоянен или настоящ адрес на съответното място, кметът се задължава да подсигури и настани тези граждани с предимство в резервни общински жилища или в други общински жилища на територията на общината." Възниква въпросът дали ако постройките са незаконни, то може някой да се регистрира и да се води с постоянен или настоящ адрес на съответното място.

Защо Борисов обещава земя от Горския фонд на хора, строили незаконно на нея?

Продължават ли най-големите политически партии в България – ГЕРБ и БСП, да действат по един и същи начин по отношение на незаконн...

"Предлагаме допълнение в Закона за общинската собственост, с която да се сложи край на противоконституционните действия на кметове и общински власти, с които се събарят построики в квартали със смесено население. Такива случаи през последните години има в Бургас, Ямбол и Стара Загора, където кметовете събарят ромски жилища. Получава се така, че се заличават адресните регистрации на хората със съборени жилища, което възпрепятства издирването им, ако са извършили престъпления", заяви пред Илия Илиев, лидер на ДРОМ и депутат от ДПС, пред ПИК.

Илиев припомни, че липсата на адресна регистрация прави гражданите нелегитимни и пречи на приемането им в болници и назначаването им на работа. Народният представител е убеден, че след промените, които е депозирал заедно с колегите си, ще бъдат преодоляни пропуските в закона.

"Общините трябва да осигуряват жилища на хората, на които бутат къщите. Това е също сред важните промени, които предлагаме с моите колеги", допълни депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика