Държавата пратила на еколозите ново проекторешение за "Пирин"

1192
Държавата пратила на еколозите ново проекторешение за "Пирин"
Снимка: Actualno.com

Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" са получили от Министерски съвет проект за решение на правителството, касаещо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 г., а именно - какво ще се направи при евентуалната поява на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт в ски зона Банско в Национален парк "Пирин", съобщиха от WWF в писмо до медиите.

"Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което е за незаконната промяна на плана за управление на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване", отбелязват еколозите.

И Нено Димов не се притеснява от протестите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не притеснява от протестите: "Не се притеснявам от протестите срещу втори л...

Actualno.com потърси за коментар Тома Белев, един от членовете на "За да остане природа в България", който уточни, че въпросното изменение, което е част от новото предложение на правителството, се отнася до това да не се дава съгласие за каквото и да е строителство в Национален парк "Пирин" до влизане на нов план за управление с изключение на кабинка и на включената в нейната цялостна система и подсистеми инфраструктура.

В отговор на това писмо от правителството, коалицията „За да остане природа в България“ изпрати няколко забележки.

"Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен.

Изпращането на това проектопредложение от Министерски съвет става близо месец след незаконното решение за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин", пишат още от WWF.

Концесионерът няма бизнес интерес от втория лифт в Банско, заяви Симеонов

Оновният мотив на концесионера на ски зоната над Банско да строи втори кабинков лифт не е бизнес интерес, а от реализирането му той ням...

Еколозите уточняват, че утре, сряда, 24 януари от 09:00 ч. коалицията „За да остане природа в България“ ще внесе по символичен начин още веднъж трите си искания до правителството, които включват отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика