Кои са новите кадри в кабинета "Борисов 3"?

5668
Кои са новите кадри в кабинета "Борисов 3"?
Снимка: БГНЕС

Вече се известни окончателните имена на министрите в състава на новия кабинет "Борисов 3". ​Новото правителство ще има четирима вицепремиери - заместници на Бойко Борисов. Той очаквано е министър-председател. Ето и кратки визитки на новите лица в изпълнителната власт.

Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев Той бе народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание и Заместник-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов.

На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител от листата на ГЕРБ за 24 МИР София. Валентин Радев е завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС. От 1991 година е доктор, а от 1996 година е старши научен сътрудник II степен. Има няколко специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков Професионалният му опит е като мениджър по проекти. Нанков е бил народен представител от 42-то Народно събрание от ГЕРБ. Заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. Областен управител на Ловеч 2009-2011 г.

Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. е избран за доцент. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 г.

Официално: ГЕРБ обяви състава на кабинета "Борисов 3"

Пресцентърът на ГЕРБ разпространи състава на бъдещия кабинет на Бойко Борисов. Без изненади премиер на страната ще е лидерът на партия...

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др.

Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев​ Дългогодишен главен секретар на МОН. Работи в Министерството на финансите от 2002 до 2009 година, където отговаря и за разработването на частта за образование от държавния бюджет. В края на юли 2009 г. министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов става настоящият зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която го кани в екипа си. Вълчев приема и става главен секретар на МОН през септември същата година.

Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров Генерал – майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. е военен лекар и професор. В периода 13 март 2013 – 29 май 2013 е министър на здравеопазването в състава на служебното правителство на Марин Райков. Заемал е редица отговорни здравни постове: Началник на Военномедицинска академия – от 03 юни 2014 г.; началник „Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ при Военномедицинска академия – София; Президент на Дружеството на анестезиолозите в България (от 2009 г.); Президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (от 2008 г.); Вицепрезидент на WorldSIVA (Световната асоциация по интравенозна анестезия) през май 2014 г.

Министър на културата – Боил Василев Банов Той бе заместник-министър на културата в служебното правителство на Георги Близнашки и един от двамата заместници на Вежди Рашидов в кабинета "Борисов 2" с ресор сценични изкуства и кино.

Банов беше директор на Драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково. Завършил е "Културология" в Софийския университет и "Режисура за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Красимир Спасов.

Каракачанов: Очаквайте изненади в състава на новото правителство

Разговорите ни с ГЕРБ протекоха в един колегиален тон, утре (3 май - бел.ред) ще има изненади. Това каза съпредседателят на “Обед...

Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов Той е сред учредителите на партия Демократи за силна България (ДСБ). Член на Националното ръководство на ДСБ. Депутат от София в 40-то Народно събрание от Парламентарната група на ДСБ. Има 14 участия с научни доклади в международни конференции в Европа и САЩ; 8 участия в дългосрочни международни проекти. Той е главен преговарящ за Околна среда в преговорите за членство в ЕС в периода 1999-2001 г. По времето на Тройната коалиция Нено Димов е един от депутатите от ДСБ, които с декларация напускат парламентарната група на партията. Вероятен мотив за това е желанието на ДСБ да остане на всяка цена във властта. Димов е един и от първите, които критикуват открито Иван Костов, че води партията към разруха.

Интересен факт е, че Димов застъпва тезата, че не е категорично доказано, че климатичните промени са свързани с човешката дейност. Лицето на "Зелените" в България Борислав Сандов пък изрази мнение във Facebook, че Димов ще действа и в подкрепа на разширението на ски зоната в Банско, концесията за която беше дадена по времето, когато самият Димов беше зам.-министър на екологията, а министър беше Евдокия Манева.

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов Между 1992 и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел „Финансиране на специални дейности“, като началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги“ и директор „Финанси на реалния сектор“. От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите. В периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки. На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.

​Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов​ Той поема ведомството от квотата на "Атака". Кариерата му започва като юрисконсулт в Столична община, а след като Борисов става премиер за първи път, се издига до изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. На тази позиция той остава след три редовни и три служебни кабинета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com