Експерти с различни политически симпатии: Новата идея за главния прокурор не е за контрол върху него

2335
Експерти с различни политически симпатии: Новата идея за главния прокурор не е за контрол върху него
Снимка: БГНЕС

Има нужда от промяна на мястото на прокуратурата и въпросът е на дневен ред от дълго време. Чест прави на президента, че повдига въпросът в една неблагоприятна политическа среда. Това каза преподавателят по конституционно право Атанас Славов във връзка с отворената дискусия за прокуратурата в държавната рамка на България.

Експертът беше категоричен, че новото предложение за контрол над главния прокурор всъщност не решава и не отразява препоръките на Венецианската комисия. Той напомни скандала ЦУМгейт, както и други сигнали, по които има мълчание. Трябва да има процедура по импийчмънт на главния прокурор – извън наказателно производство, категоричен беше Славов и изрази надежда, че президентът ще може да формулира предложение за процедура след дискусиите. Доверието към тандема Гешев – Цацаров е ниско, той е риск за правовата държава, смята Атанас Славов и изрази скептицизъм за бъдещата им работа.

Президентът освободи Сотир Цацаров от длъжността на главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор. Това става по предложение ...

Славов напомни пред БНТ, че в отворената от президента дискусия за промяна на Конституцията не става въпрос само за държавното обвинение, а и за възможността граждани да сезират Конституционния съд – нещо, на което държавният глава обръща внимание.

Винаги през годините като преобладаващо и експертно мнение надделяваше, че мястото на прокуратурата е в независимата съдебна система. Това заяви лицето на Института за модерна политика Борислав Цеков, който подкрепи същата позиция с аргумента "представете си какви ще са обвиненията, ако е към изпълнителната власт".

По темата с независимия прокурор, който да разследва главния прокурор в случаи на извършено от него умишлено престъпление от общ характер, Цеков смята, че няма конституционен дебат и че правителството ще сезира Конституционния съд, който ще каже това. Съответно, споровете по законопроекта ще отпаднат. Това е много частен случай – да има такова престъпление, извършено от обвинител номер едно, не говорим за механизъм за контрол върху главния прокурор в това предложение на правителството, каза още Цеков. И обяви, че при престъпление може ВСС да определи прокурор, който да разследва, т.е. няма нужда от нов закон за независим прокурор. Не виждам потенциал президентът да консолидира политическа подкрепа за конституционна промяна, подчерта Цеков, който поздрави Иван Гешев за встъпването му в длъжност като главен прокурор и му пожела успех.

Всъщност Цеков, който е преподавател по конституционно право, даде за пример за баланс именно процедурата за избор на главен прокурор – как президентът може да наложи еднократно вето т.е. има предпазен механизъм. И обяви, че международни експерти сочат за пример Конституцията ни, без да посочва конкретни имена.

Шест експертни организации "против" модела "независим прокурор", искат оставката на Данаил Кирилов

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект и няма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика