Емил Димитров - Ревизоро е наследникът на Нено Димов в екоминистерството

10855
Емил Димитров - Ревизоро е наследникът на Нено Димов в екоминистерството
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Народното събрание освободи досегашния екоминистър Нено Димов, който е в ареста, и гласува поста да заеме депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров, по-известен с прякора Ревизоро.

Предложението на ВМРО Димитров да оглави Министерството на околната среда и водите бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. БСП и ДПС гласуваха "Против". "Воля"- не гласува.

"За" гласуваха 111 народни представители, "против" гласуваха 96 депутати. Нямаше въздържали се.

ГЕРБ: Кризата в Перник може да бъде тласък за водната реформа

От името на ГЕРБ с две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерски съвет с молбата и ангажимента Емил Димитров да влезе с ле...

Още преди разискванията в зала от „Воля” обявиха, че няма да участват в гласуването.

Обсъждания

От БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят номинацията му. По време на дебатите Кристиан Вигенин каза, че социалисти също няма да подкрепи предложената кандидатура, защото според него „някои неща имат цена, която не трябва да бъде плащана“.

Той попита защо само Нено Димов е „на топло в ареста”, а други, съобщавайки името на регионалния министър Петя Аврамова, са си на „топло у дома”.

Според него с предложението управляващите са доказали своята несъстоятелност и невъзможността си да решават проблемите на хората.

БСП: Управляващите отклоняват вниманието от водната криза и замърсяването с нас

Изказвам съчувствие на Емил Димитров за новия му пост. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнител...

„Няма никакъв аргумент за кандидатурата на Емил Димитров, освен че щял да ревизира. Това поставя въпросът - чия кандидатура е Емил Димитров? Всичко изглежда толкова сюреалистично“, коментира Вигенин. „Ревизоро поне си призна, че не познава сектора, не познава Перник, не иска да е министър, а основната му задача е да съхрани властта до края на мандата.

Остава да витае усещането, че на него му е направено предложение, на което той не е можал да откаже. Чрез неговата откровеност беше потвърдено всичко, което сме казвали - че управлението няма идеи за справяне с проблемите, затънало е в далавери и няма сектор, който да е в по-добро състояние, отколкото е бил в началото на мандата. Само иска да си доизкара мандата“, добави депутатът от БСП.

От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят предложението Емил Димитров – Ревизоро да оглави МОСВ.

Според депутати на движението от една страна те са опозиция, а от друга – проблемите не могат да се решат с кадрови проблеми. „Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Смяната на министрите трябва да е последвана и от смяна на политиките и реформи. Не чухме такива аргумент“, коментира Йордан Цонев.

Според него управляващите вече не могат да се оправдават с „предишните“. „Тази девета оставка, всяка една от тях, ако се върнете назад във времето, е породена от някаква криза. Така се прави опит да се реши кризисен проблем. Това навежда на мисълта, че МС се е превърнал в център за управление на кризи. Ако това му е основната функция, питам, кризите идват изневиделица, падат от небето, или кризите са плод на управленски решения, грешни действия или бездействия, плод са на липса на системен анализ, или както свикнахме напоследък, липсата на достатъчно фокусираност и липса на приоритети?“, попита риторично той.

Обединени патриоти безусловно ще подкрепят Емил Димитров

ПГ на Обединени патриоти безусловно ще подкрепи кандидатурата на Емил Димитров – Ревизоро за министър на околната среда и водите....

Според Цонев управляващите нямат приоритети. „Когато от ДПС ви кажем, че нямате програма, вие казвате, че имате. Но в нея всичко е приоритет и накрая нищо не е приоритет“, каза депутатът от ДПС.

„Ако се обърнем към теория на кризите, ще видим, че всяка криза има своя генезис. Управлението на дадена криза започва от там – да видиш какво я предизвиква, след това да знаеш, ако избухне, как да я модифицираш във възможност. Но възможността е само, ако си я предвидил и знаеш как да я управляваш. Не е възможност, когато тичаш след нея и я решаваш с кадрови решения“, добави той.

Според Цонев най-големият проблем на ГЕРБ е, че няма как вече да се оправдава с предишни управления. „За последните 11 години управлявате в 10 от тях. Нито язовир „Студена“ се е изпразнил вчера, нито жителите и предприятията в Перник са се увеличили за два месеца, а с това и консумацията на вода. Всичко има история във времето“, каза Цонев.

„Кризите, които консумира днес българското общество, са от ваши действия и бездействия. Проблемът с безводието в Перник не е от вчера. Очевидно става въпрос за поредица от управленски грешки, липса на системен анализ и липса на приоритизиране на този проблем. Това мнозинство е изчерпано“, завърши депутатът

"Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Т.е. повече от половината. Сменят се министри. Трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност", посочи от своя страна Джевдет Чакъров.

БСП също не подкрепя кандидатурата на Емил Димитров за екоминистър

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Емил Димитров- Ревизоро за екоминистър, стана ясно от думите на червения депутат Кристиан Вигенин...

В реплика на Джевдет Чакъров, Славчо Атанасов заяви, че личността определя длъжността и като пример той даде Йорданка Фандъкова: „Г-жа Фандъкова е учител по руски език, но добър кмет на София вече четвърти мандат. Така че абсолютно несъстоятелно е това, че Емил Димитров задължително трябвало да бъде експерт. Неговата основна работа е да организира потенциала на МОСВ”.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че се неглижира един от супер проблемите на екологията и опазването на околната среда, а именно вносът на боклуци от чужбина в България. Депутатът каза, че от „Атака” искат мораториум на вноса на боклуци от чужбина.

От „Воля“ напуснаха залата преди гласуването. В изказването си в началото на дебата депутатът Пламен Христов заяви, че „схемата“ за разделение на министерствата на наши и ваши е порочна и сбъркана. „Ако имаш добър кадър за МВР, а имаш като квота ресор „образование“, го нагласяш там, защото това ти се е паднало. Такава схема не работи и доказано се е провалила. Против сме да се търси пост за разни хора, независимо дали са кадърни“, каза той. Христов се обърна към колегите си от ВМРО, като заяви, че не е редно да предлагат човек с неясна перспектива, само защото квотата е тяхна. „Това унижава парламента като висша държавна институция. Всички вие тук носите вина за провала в министерството на екологията“, добави той.

За 10 години, през които Бойко Борисов управлява България начело на три правителства, са извършени 28 министерски промени.

Още след номинирането на Ревизоро за нов екоминистър, в социалните мрежи имаше интересни реакции. Вижте най-забавните от тях в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика