Енергийната комисия одобри рестарта на "Белене"

1481
Енергийната комисия одобри рестарта на "Белене"
Снимка: БГНЕС

6 години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ "Белене", днес депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта.

Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Борисовата реалност: Накарах се много на МВР, "отломки" протестират срещу "Белене"

Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод убийството на ...

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и внесеното предложение от лидера на БСП Корнелия Нинова заедно с група на народни представители, с което се настоява да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 г. Причината - това щяло да означава задължително изграждане на "Белене", независимо дали от частен инвеститор или от държавата.

Управляващи и опозиция, оказва се, имат минимални различия – БСП също искат "Белене", като даже настояват мораториумът да падне веднага. „Воля” подкрепя проекта за Втора атомна.

По време на дебатите депутатът от БСП Иван Генов заяви, че най-сигурният положителен сигнал за инвеститорите би бил правителството и парламентът да са на едно мнение. "Трябва ясно да кажем, че стоим зад този проект и ще стоим зад него поне следващите 10 години", отбеляза той.

"Червеният" Жельо Бойчев беше категоричен, че условието да няма държавни гаранции е вързало ръцете на министъра при търсенето на кандидат.

Работодателите виждат опасност от непазарно решение за "Белене"

Работодателите настояват управляващите да поемат твърд ангажимент да не допускат прилагането на каквито и да било непазарни схеми при о...

"Депутатите трябва да намерим най-оптималния вариант, за да не заробим допълнително българския данъкоплатец. Всички трябва да бъдем много предпазливи", категоричен беше и Александър Ненков от ГЕРБ.

Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че колкото повече се задълбочава този дебат, толкова повече излиза, че от депутатите не зависело нищо. Според него и през 2012 година, и в момента депутатите са превърнати в параван, а решенията се взимали от Борисов.

"Ако продължавате да разбърквате чекмеджето в сектор енергетика, толкова повече ще страда държавата. Без яснота, почваме нов проект със стари кръпки. ДПС няма как да подкрепи този проект. Освен това, има нови енергии, нови технологии, които показват, че този проект няма да се реализира", предупреди депутатът. Той отправи остра критика към премиера, че не е дошъл в парламента да обясни точно какво са си казали с Владимир Путин в Москва. Припомняме, че преди да замине за руската столица, Борисов отговори на журналистически въпрос какво ще прави там с думите: "Точно на вас ще кажа".

Сега предстои текстовете трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала.

Първанов: Нелепо е да идеологизираме дебата за "Белене"

"Връща се интересът към големите енергийни проекти, което идва да покаже, че там хляб в тях има. Нелепо и е смешно е да идеологизираме ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика