Енергийният министър очаква най-лошото – иск от "Газпром"

1962
Енергийният министър очаква най-лошото – иск от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Служебният енергиен министър Росен Христов очаква „Газпром“ да заведе арбитражно дело срещу България. „Договорът още е в сила. Те имат аргументи да заведат дело срещу нас. Другите държави продължиха да плащат(бел. ред. - това Христов повтаря постоянно, без подробности как точно плащат). Аз очаквам най-лошото – включително иск от тяхна страна. Ние си поискахме останалия газ. Те не го доставиха“, обясни в ефира на Нова телевизия Христов.

Служебният министър каза, че има индикации, че „Газром“ са спечелили подобно дело, в Норвегия на първа инстанция. Той обаче вече не говори за Финландия, след като го правеше, а там изглежда очевидно, че руската страна е загубила. „Ние ще защитаваме нашия интерес. Ние трябва да избегнем съд и дело, тъй като това е много скъпо“, каза още той.

Христов заяви, че на 31 декември ще знаем на каква цена ще купим природния газ през януари. "Със сигурност ще има увеличение с около 30%". Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

Енергийният министър дари генератори за Украйна

Министърът на енергетиката Росен Христов лично предостави дарение от 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от населението...

„Опитваме се активно да преговаряме, за да увеличим още вноса и да задържим количествата в „Чирен“ за резерв, което ще смъкне и цената“, каза министърът.

Попитан от колко източника ще получаваме газ през следващата година, той отговори, че 1 млрд. кубика идват от Азербайджан. „Всичко останало купуваме от Гърция. Това са краткосрочни договори. За да решим проблема с Турция направихме голям пробив и той е за дългосрочно сътрудничество и възможност да ползваме още 30% втечнен газ. Говорим за 13 годишен договор на много изгодни цени. Следващата стъпка е доставката на кораби, където върви търг. Ако постигнем това, то ще означава 100% диверсификация. Това ще е възможно да го имаме от април следващата година“, каза той.

На въпрос ще ни гарантира ли това стабилни и изгодни цени, Христов каза, че това ще е така. „Ще имаме една постоянна платформа, която ще ни даде сигурност за разтоварване на втечнен газ и няма да преговаряме непрекъснато с Гърция“, каза той

Той очаква да подпише договора с Турция през следващите 10 дни.

Кой ни оскъпи азерския газ - Росен Христов замълча

Доставките на газ се извършват от търговци или производители. Проблемът не е от къде се купува, а когато се купува чрез непрозрачни про...

По отношение на износа на нефтопродукти от руски петрол Христов каза, въпреки спирането на износа „Лукойл“ трябва да работи. „Ако искаме да имаме евтини горива, „Лукойл“ трябва да работи. Ако рафинерията не може да работи ефективно, няма значение дали тя се управлява от частна компания или от държавата“, каза той.

„В България има проблем с доставките от неруски произход. Въпросът е какво правим когато влезем в компанията и спре доставката на руски петрол“, обясни той.

Попитан Румъния откъде взима петрол, Христов каза, че те получават основно от Казахстан. „Те доставят този нефт не само за „Лукойл“, но и за „Ромпетрол“. Въпросът е как да намерим техническо репение да доставяме неруски петрол. Трябва да се види как може да се роботи ефективно с тези ограничения“, заяви още министърът.

ОЩЕ: Министърът на енергетиката преговаря за доставка на газ с Турция 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика