Ето КОЙ вдигна заплатите на членовете на ВСС

2737
Ето КОЙ вдигна заплатите на членовете на ВСС
Снимка: БГНЕС

Вчера (31 март) парламентът окончателно обвърза заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния апелативен съд (ВЕС) и главния прокурор. Това стана при разглеждането на второ четене на Закона за съдебната власт в пленарна зала.

След промяната заплатите в Съвета ще бъдат равни на тези, които получават тримата големи в съдебната система - около 6900 лева. Според народните представители заплатата на върховен съдия, която до момента получаваха членовете на ВСС, не е достатъчна и затова вече възнаграждението им ще по-високо.

Данаил Кирилов: Няма увеличение на заплатите на висшите магистрати

Няма увеличение, ние отменихме един от видовете допълнително възнаграждение – участието в комисии, в размер от 1000-1200 лв. Сума...

Съгласно вносителите ВСС е върхът на съдебната власт и трябва да получават най-високото възнаграждение. По време на разглеждането в комисия те стигнаха дори по-далеч, като обявиха, че депутатите не могат да оставят членовете на Съвета „да ходят по джапанки и бански“.

Предложението е на Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт, като то беше подкрепено от 81 депутати, 11 бяха "против", 18 се въздържаха.

Кратка справка в стенограмата на вчерашното заседание показва кои точно партии са отговорни за вдигането на заплатите на ВСС.

От ГЕРБ са гласували 110 народни представители, като 55 са били „за“, 1 „против“ (Методи Андреев), а един се е въздържал. Повечето депутати на БСП не са били в зала по време на гласуването, като 3-ма са подкрепили идеята, а 7 са се въздържали. От ДПС 7 депутати са били в пленарна зала, като всички са гласували „за“. Само един реформатор е спомогнал за покачването на възнагражденията, 8 са били „против“ 3-ма са се въздържали. 8 депутати от Патриотичния фронт са гласували „за“, няма въздържали се и против. От БДЦ 5 са съгласни с идеята, 2-ма са се въздържали. Никой от АБВ не е подкрепил текста, като 1 е бил „против“, 6 са се въздържали. Двама независими са били „за“, а 5 са гласували „против“.

Захариева: Не е нормално членовете на ВСС да взимат по-високи заплати

Според мен не е нормално членовете на ВСС да взимат заплати по-високи от тези на съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища...

Депутати на „Атака“ не са взели участие в гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика