Евродепутат от ДПС смята, че България ще загуби с две кандидатури за еврокомисар

2942
Евродепутат от ДПС смята, че България ще загуби с две кандидатури за еврокомисар
Снимка: БГНЕС

Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира не един, а двама кандидати за европейски комисари - Даниел Лорер от ПП/ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ. В това бе категоричен пред bTV Илхан Кючук, евродепутат от ДПС и съпредседател на Партията на европейските либерали (ALDE).

Ние сме в безпрецедентна ситуация, за първи път България номинира двама еврокомисари, което значи, че всеки един от тях ще търси подкрепа. Не знам какъв ще е резултата, но ние ще бъдем разединени в очите на външния свят", каза той.

ДПС със законодателна инициатива срещу зловредните инвестиции (ВИДЕО)

ДПС внесе законодателна инициатива срещу зловредните инвестиции, стана ясно от думите на депутата Станислав Анастасов от ДПС ...

Всичко в крайна сметка е в ръцете на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще избере първоначално кой ресор да поеме българският представител, а след това - кой да бъде този представител, посочи евродепутатът.

"Когато няма ясна национална позиция кой да бъде нашия еврокомисар и какъв ресор искаме, тогава идват много въпросителни."

А във времеви план, очерта вариантите Кючук, има две опции - по-бързата, при която изборът да приключи до средата или края на юли, и по-песимистичната - изборът да се протака до септември-октомври.

"Ако се отиде във втория вариант, който е далеч по-лошия за България, реално новият български комисар ще има по-малко от година (мандат). А има големи въпроси, които се решават в момента - бъдещето на Европа, автономията на ЕС, предстоят европейските избори. Заедно с тях обаче върви в пакет и изборът на големите позиции - председател на Европейския съвет, върховен представител, който отговаря за външната политика и политиката по сигурност", продължи той.

"Не искам да предопределям кой да бъде българския комисар, ДПС досега сме нямали кандидатура. Но винаги сме били конструктивни", не се ангажира да коментира кой между Иванова и Лолер е по-стойностната кандидатура евродепутатът.

Партията на Кючюк в ЕП подкрепи Северна Македония и възропта срещу ИТН и "Възраждане"

"Обнови Европа" подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония и осъжда атаките на анти-европейци срещу евродепутата Илхан Кючюк. Т...

Кючук, който е докладчик на ЕП за напредъка на Северна Македония, за пореден път коментира и отлагането на доклада си за есента след избухването на скандал, при който от партии като ИТН и ВМРО го обвиниха, че предава националните интереси, защото в него не бил включено изискването за спиране на езика на омразата срещу българите. Основната му теза - отлагането е нужно, за да се уталожат страстите в РСМ и у нас.

"Този доклад не решава историческите въпроси от 150 години, не решава въпроса за идентичността. Но да, той дава ясна оценка, едногодишна, за състоянието на македонската демокрация, върховенството на правото, за човешките права и свободи. (Българските интереси) са защитени от редица договори, това, което подписахме през 2017 година, е в основата на всеки един доклад", увери евродепутатът.

Всеки един доклад освен това бил "нюансиран", като било нормално опозицията да го критикува, а управляващите да го подкрепят, смята той. "Има ли нужда България да налива допълнителен разрив в този разговор, след като самата България очаква българите да бъдат записани в конституцията на РСМ?", попита още представителят на ДПС в европарламента.

Кючук успокои - няма вариант, ако Скопие иска да продължи преговорите за членство в ЕС, да не запише българите в конституцията си. "Но не искам македонизма или фалшивия национализъм в България да победят. Искам да има добросъседство, което да се основава на европейски принципи", отсече той.

Още: Илхан Кючюк: Неуспехите на България се коренят в моделите Борисов и Петков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика