FAZ за Кирил Петков: Никога досега български премиер не е бил толкова категорично срещу Русия

73848
FAZ за Кирил Петков: Никога досега български премиер не е бил толкова категорично срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична позиция срещу Русия, както Кирил Петков през последните дни.

Това пише кореспондентът за страните от Югоизточна Европа със седалище във Виена Майкъл Мартенс за авторитетния вестник Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ), цитиран от в. "24 часа".

Петков заминава за САЩ за участие в Лидерска среща на най-високо ниво

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати. На 9 и 10 май премиерът Петков ще е въ...

Мартенс публикува анализ, посветен на "исторически важното решение" за България (бел.ред. гласуването на военно-техническа помощ за Украйна в Народното събрание от 04.05.2022 г.), като авторът определя извънредното заседание на парламента като един от най-важните дебати на българския парламент в последно време.

Очакваната подкрепа за Украйна може да постави началото на промяната в нагласата на България към Русия. Въпреки че не може да се отрече влиянието, с което Русия се е сдобила още от Руско-турската Освободителна война през 1878 г., в материала се отбелязва, че България не винаги е била на страната на Русия и се дава пример със световните войни.

Тези времена обаче отминаха, пише кореспондентът на FAZ, реферирайки към историята. Статията акцентира и върху изказването на българския премиер по време на посещението му в Киев:

"Пред България стои "цивилизационен избор" да застане на страната на демократичния свят, както и желанието на премиера да се върне в Киев, за да празнува победата на Украйна.

Кирил Петков: Само обединени можем да се противопоставим на спирането на доставките на природен газ

"Чест е че толкова министри на енергетиката са тук, за да покажем, че когато сме единни сме силни. В Украйна се води война и енергетика...

Снимка: БГНЕС.

Освен на категоричната позиция на българския премиер, който осъжда войната и непровокираната агресията от страна на Русия спрямо цивилното население на Украйна, немското издание обръща внимание и на договорената помощ по време на срещата на премиера с президента Володимир Зеленски в Киев: Варна да се превърне в логистичен хъб за износа на зърнени продукти от Украйна. Към това се прибавя и възможността в България да се поправя украинска военна техника и твърдото убеждение на Кирил Петков, че мнозинството ще подкрепи предложението.

Положителни са коментарите на FAZ и по отношение на вицепремиера Асен Василев и твърдата му позиция, че България не може и няма да бъде васална държава.

"Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва и изнудва, приключи. България трябва да помогне на Украйна да победи, защото иначе цяла Източна Европа я грози опасността да се превърне във васален придатък на Русия", обобщава изданието, цитирайки думите на съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Властта ще разпредели 75 важни постове в държавата

75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, предстои да си разпредели управляващата коалиция в близкит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика