„Фон дер Лайен и Co“ да върне рушветите и да спре с насилието за ваксиниране, настоява Румен Петков

6687
„Фон дер Лайен и Co“ да върне рушветите и да спре с насилието за ваксиниране, настоява Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Огромните рушвети да бъдат използвани PCR-тестовете и ваксините Фон дер Лайен и компания да ги върне и да спре с насилието за ваксиниране". Този призив отправи лидерът на АБВ Румен Петков, след като показа пред журналисти теста си от "Пирогов", удостоверяващ, че има предостатъчно антитела срещу коронавируса и се оплака, че въпреки това искат да го ваксинират. "Считам че към мен и хората, които като мен, които са го прекарали се извършва престъпление като се опитват насила да ме ваксинират, въпреки, че имам антитела", заяви Петков.

Г-н Петков има антитела 2.5 пъти над граничната стойност, над която се счита ,че човек е защитен, разчете данните от теста му доц. Атанас Мангъров и отбеляза, че с тези данни г-н Петков не може да получи международен сертификат за пътуване. Г-н Петков явно е сред тези 80%, които карат коронавируса безсимптомно и няма нужда да се ваксинира, но заради наложените правила не може да получи сертификат, каза епидемиологът и отново изрази съмнения по отношение на сертификатите. "Какъв е смисълът от този сертификат – не да се докаже че човек е безопасен, а че трябва да се ваксинира", коментира той.

Голямото престъпление на Европа и на света, в това число престъплението на българските власти, е че не направи никакво усилие да провери колко души вече имат антитела, а продължаваме с насилствените действия за ваксиниране, посочи Петков. "Днес заплашваме детските учителки, утре ще заплашим началните и тези в средното образование, вдругиден ще заплашим работниците в магазинните вериги и със заплахи ще трябва да се използват ваксините, за чиято огромна поръчка някой взе огромни рушвети", заяви той.

По повод обявеното от МОН, че започва информационна кампания с цел заетите в системата да направят информиран избор дали да се ваксинират, доц. Мангъров изтъкна, че на хората не са в състояние да направят информиран избор заради липсата на информация.

Въпреки че са ваксинирани милиони, даже милиарди, при поставянето на ваксината се иска информирано съгласие като отговорността се прехвърля на самия човек, който се ваксинира, а производителите и държавите са освободени от отговорност, посочи Мангъров. За сравнение, той изтъкна, че при всички останали ваксини, които се използват рутинно, не се иска такова информирано съгласие с цел отговорността да се прехвърли на този, който се ваксинира.

"За да се направи информиран избор трябва информация, но такава в момента няма, защото ваксините се създадоха преди по-малко от година и получиха разрешение за употреба под условие", поясни доцентът. Според него добре е желаещите да се ваксинират, но в никакъв случай не трябва хората да се задължават.

Епидемиологът припомни какво се случи с някои ваксини: Тази на AstraZeneca беше свалена от употреба в много страни, включително в ЕС, заради тромбози, от които някои хора загинаха. Същото се наблюдава при ваксината на Yanssen, която също известно време бе спряна в САЩ, но впоследствие се каза, че ползите превишавали риска. За ваксините, базирани на иРНК  той отбеляза, че в кратката характеристика влезе, че причиняват при част от хората в по-млада възраст миокардити.

"Всички ваксини, независимо векторни или РНК причиняват така нареченият TTS- синдром, който е свързан с нарушения в кръвосъсирването. Предстои в кратката характеристика на всички ваксини да се вкара синдромът на Гилен-Баре", добави доцентът и отбеляза, че всички тези усложнения са редки, но не бива да забравяме, че ваксините съществуват от няколко месеца, няма и една година.

Атанас Мангъров посочи още, че в Израел се казва се, че тези, които са ваксинирани с 2 дози, може би трябва да се ваксинират и с трета, защото се оказва, че половината от новооткритите случаи в Израел са при ваксинирани с 2 дози Pfizer. "След третата ще имаме ли нужда от следващи? Това са неизвестни и един нормален човек няма как да направи информиран избор, при положение, че тези данни липсват", подчерта Мангъров.

Той е категоричен, че ваксинирането трябва да е личен избор.

Ваксините за COVID са замислени като нещо добро – всяка ваксина има за цел да предпази хората от някакво заболявания, но тези за COVID са натоварени със свръхочаквания и едва ли не се представиха като нещо, с което пандемията ще приключи, ако всички се ваксинират по два – три пъти или колкото трябва, коментира Мангъров.

Мангъров: Целта на сертификатите е да се накарат хората да се набоцкат

Като медицински абсурд определи имунологът доц. Атанас Мангъров налагането на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 в ЕС. По думит...

"Вижда се, че не е така", отбеляза той и уточни: "В тези страни, където са напълно ваксинирани хората като Израел и на други места като Сейшелските острови, се наблюдава голямо нарастване на заразените от COVID и то сред ваксинирани".

Доцентът разкритикува нашия национален план за справяне с пандемията, в който на 8 страница по думите му има "безценен бисер, който казва, че данните от наличните публикации сочат, че делта-вариантът не е свързан с повишен риск от повторна инфекция при лица, които вече са били заразени с някой от преди циркулиращите варианти на Sars Cov 2". Тоест, човек, който е карал някой от вариантите, не може да се разболее от британски, южноафрикански, индийски и който и да е друг вариант, убеден е Мангъров и поясни защо: "Защото когато човек се срещне с естествения вирус той образува имунен отговор срещу всички антигени, които са над 300 и срещу тях образува антитела. А когато се направи ваксина, което е чисто технологично нещо, в нея има само нещо, което или способства за произвеждане на белтъка на шипчетата в обвивката на вируса, или в самата ваксина е вкаран този спайк-протеин. Когато се направи ваксина, се изработват антитела само срещу този спайк-протеин. Когато този спайк-протеин се промени, поради това ,че вирусът на COVID се стреми да се разпространява повече, тези, които са ваксинирани може да не са в състояние да неутрализират вируса. Докато, когато човек е изкарал COVID по естествен начин, дори и вирусът да се е модифицирал и превърнал в друг вариант, антителата не му позволяват да се разболее". По тази причина на ваксинираните ще се налага и втора, и трета, и четвърта и неизвестно колко още дози, обясни имунологът.

Той сравни кампанията за ваксинация с кампанията "Ме too": "Получава се същото както с кампанията Мe too, когато едни лели давали на еди кой си да прави еди какво си с тях, защото ако не му давали, той щял да ги уволни и нямало да станат велики киноактриси. Тук се получава същото – ако не се ваксинираш с всички тез рискове, може да си загубиш работата, може да не можеш да пътуваш", каза Мангъров.

Според него когато нещата стават по този начин, не говорим за информиран избор, а за склоняване, в случая - към ваксиниране. "Има други склонявания, които са подсъдни", отбеляза той.

Целта на всички тези мерки, които се въвеждаха и целта на тази обсесия с ваксините е не да се ликвидира коронавируса, защото това е практически невъзможно, а да се намали натоварването върху болниците, поясни експертът.

Доц. Мангъров: Ако човек е карал COVID, то няма нужда да се имунизира

Когато човек е изкарал веднъж вирус, то той произвежда антитела за цял живот. Когато след време се срещне със същия вирус, то клетките ...

По негово мнение, тези, които са правили националния план за справяне с пандемията, не са си направили изводи от това, което се случи по света. "Защото доказано е, че тези които се затваряха най-много, там случаите растат. В страни като Швеция и нашата – имат много по-добри показатели в момента", посочи Мангъров.

Това, което не влиза в националния план е да се каже, че хората, които са карали COVID и ваксинираните могат спокойно да се грижат за евентуално нови болни, които биха се появили, отбеляза още той. Според него в Плана би следвало да залегне ангажиментът личните лекари да престанат да лекуват болните с COVID по телефона. 

"Нашата цел трябва да бъде не да се ограничаваме и затваряме, а да се научим да живеем с вируса", категоричен е доцентът.

Той цитира проучване на ЦИБАЛАБ, според което над 40% имат неутрализиращи антитела срещу Sars Cov 2 и изрази надежда, че ние вече би трябвало да доближаваме това сакрално число от 70% за стадния имунитет.

"Ние не полагаме и не положихме никакви усилия да разберем каква част от населението е с антитела, изрази неудовлетворение доцентът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика