Фондация "Фридрих Науман" отрече да финансира партия ПОМАК

57255
Фондация "Фридрих Науман" отрече да финансира партия ПОМАК

Фридрих Науман Фондация за свободата (ФНФС) опроверга публични изявления за предполагаема връзка на фондацията с партия ПОМАК.

В съобщение до медиите се казва: "През последните седмици имаше голям брой публични изявления от различни лица в пресата и електронните медии в България, в които се твърди, че германската Фридрих Науман Фондация за свободата (ФНФС) ще сътрудничи, и дори финансира, европейски институт „Помак” и нова партия в България, партия ПОМАК. Тези оценки циркулират неоспорени, и без критичен преглед. Поради това е нужно ФНФС публично да коригира неверните и безразборни твърдения по въпроса.

Професор Николай Овчаров: "Помак" проповядва сепаратизъм

Европейският институт „Помак” е подал сигнали срещу проф. Николай Овчаров и организацията „Дружба Родина”. Това...

1) ФНФС не финансира политически партии. Следователно, ФНФС никога не е финансирала, и няма да го прави в бъдеще, партия ПОМАК в никой етап от развитието й.

2) ФНФС няма каквито и да са контакти нито с европейски институт „Помак”, нито с партия ПОМАК като институция или някои от нейните служители.

3) ФНФС не е част от никакъв кръг, заинтересована група или мрежа, която по някакъв начин е свързана със създаването на партия ПОМАК.

4) С уважение към помашката общност, фондацията организира академична конференция, наречена „Помаци: хипотези за техния произход и модерна идентичност” в Смолян през 2012 г. заедно с Нов Български Университет и Института за изследване на близкото минало по повод 40-годишнината от принудителната смяна на имената на помаците.

Археологът Овчаров на разпит, защото нарекъл членовете на "Помак" сепаратисти и българомохамедани

Археологът проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнал, подаден срещу него от Институт "Помак", заяви самият той пред "...

Представените документи и резултатите от дискусиите бяха публикувани и редактирани от проф. д-р Евгения Иванова от НБУ през 2013 г. с помощта на Фондацията.

Този проект беше в съответствие с фокуса на Фондацията върху малцинствата, плурализма и гражданските права в региона на Югоизточна Европа и по света. За ФНФС и нашите партньори това са важни условия за укрепване на демократичните ценности, свободата и върховенството на закона. Публикацията представя широко разнообразие от аргументи по много прозрачен начин, включително критични оценки, които са били част от устните обсъждания. Нито конференцията, нито публикуването, има някаква връзка с въпроса за партия ПОМАК.

Ние очакваме никакви неверни твърдения и изявления за предполагаема връзка между ФНФС и партия ПОМАК да бъдат използвани в бъдеще, и при всяко съобщение за такава предполагаема връзка, ще бъдем надлежно уведомени за разяснение.

Съобщението е подписано от д-р Рене Клаф, регионален директор Централна, Източна и Югоизточна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия и Даниел Кадик, ръководител проект Югоизточна Европа.

Ефрем Моллов си фантазира, казва Божидар Димитров

Създателят на партия „Помак” си фантизира и измисля. Той трябва да бъде задържан. Това заяви в предаването „Лице в ли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика