"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България върви надолу

7001
"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България върви надолу
Снимка: Getty Images/Guliver

Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права "Фрийдъм Хаус" (Freedom House) обяви годишния си доклад. В него България слиза надолу - от 60% на 58,93%, предаде БГНЕС

Според доклада, в България има режим на полуконсолидирана демокрация. Процентът на демокрацията в страната е 58,93, а оценката на съблюдаване на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото ниво на демократичен напредък.

Политолог: Партиите не повишават качеството на демокрацията в България

Партиите не повишават качеството на демокрацията в България. Това каза пред "Фокус" политологът проф. Александър Маринов. Той обясни, ч...

Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната рамка са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпроса за прозрачността и изборите, посочва "Фрийдъм Хаус".

Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на критични журналисти от страна на прокуратурата и държавните служители, сочи "Фрийдъм Хаус".

"Фрийдъм Хаус" отчете също "зашеметяващ демократичен срив" в 29-те страни, които изследва, от Централна Европа до Централна Азия. Наблюдателят споменава противоречивите съдебни реформи в Полша, "увеличаването на държавното доминиране, злоупотребата с власт и силовите тактики" в няколко балкански страни, а също така класира Сърбия и Черна гора за първи път като "хибридни режими".

Сред нарастващ брой лидери в Централна и Източна Европа е отпаднала дори претенцията да играят по правилата на демокрацията. Те открито атакуват демократичните институции и работят за ограничаване на индивидуалните свободи, според годишния доклад.

Тези атаки са довели до драматичен демократичен срив в Централна Европа, на Балканите и Евразия, което е довело до намаляване на категорията за четири държави през последните две години: Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария, Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими.

Фрийдъм хаус: Демокрацията в Западните Балкани е в срив

Нивото на демокрация в страните от Западните Балкани бележи сериозен спад. В региона доминират „частично свободни“ страни, ...

Унгария е преживяла най-големия спад, регистриран някога, като резултатът надвишава средния спад осем пъти през последното десетилетие. В доклада за 2020 г. с понижения, свързани с изборите, местните власти и корупцията, Унгария напуска групата на демокрациите.

Полша по подобен начин става втората държава-членка на Европейския съюз, която загубва обозначението си за консолидирана демокрация след Унгария. Загубите на страната по отношение на съдебната рамка и независимостта през последните пет години са най-големите регистрирани за този показател.

На Балканите Сърбия, чиито резултати се влошават всяка година в продължение на пет години, попада в категорията преходен/хибриден режим. Черна гора се присъединява към Сърбия, като напуска групата на демокрациите в доклада за 2019 г., след като се задържа над прага за десетилетие.

Положителни са новините обаче на други места на Балканите, като Косово и Северна Македония имат множество подобрения. Косово е единствената страна в обхвата на доклада, която е с напредък през всяка от последните пет години. Все пак последните събития в двете страни поставят под съмнение бъдещия напредък.

Армения регистрира най-голямото двугодишно подобрение на демократичния рейтинг в историята на доклада, а резултатът достигна най-високата си точка досега за страната с подобрения, свързани с изборите и корупцията. Развитието по отношение на съдебната система обаче предизвиква безпокойство.

Половината младежи в Европа смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление

Само около половината млади хора в Европа са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. Това показва проуч...

Новата администрация в Украйна е изправена пред значителни предизвикателства със структурните реформи и COVID-19 през 2020 г. Независимо от това, изборът за президент на Владимир Зеленски и мирното прехвърляне на властта от победения президент през 2019 г. са допринесли за леко подобрение на националното демократично управление в страната.

Докато "компромисната коалиция" на Молдова през 2019 г. в крайна сметка се разпада, единният фронт демонстрира намаляване на неформалния олигархичен контрол върху институциите на страната и е довел до подобрения в резултатите от корупцията и националното демократично управление.

Русия регистрира спад поради изключително високото ниво на насилие срещу протестиращи, а резултатът от корупцията в Узбекистан се подобрява от скалното дъно поради неотдавнашните усилия за отстраняване на корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика