Ген. Атанасов: Подслушванията са факт и са незаконни

2579
Ген. Атанасов: Подслушванията са факт и са незаконни
Снимка: БГНЕС

Проблемът, който допуска незаконното използване на СРС, е законов. В закона за СРС има отворена вратичка, която трябва да бъде затворена в следващия парламент. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в предаването "Панорама" по БНТ.

Скандалът започна, след като ген. Атанасов съобщи преди две седмици, че 32-ма политици и опозиционни активисти са били подслушвани преди изборите на 4 април. "До момента не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-ото народно събрание", обяви по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък.

Атанас Атанасов: Бойко Рашков да провери спрямо кого са използвани СРС през последните месеци

За да се случи прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана Борисовата държава. Трябва да бъдат освобождавани още...

"Томислав Дончев откъде знае, че от ГЕРБ не са подслушвали, като няма право да знае. ГЕРБ беше на власт до вчера и управляваше всички структури, които подслушват. Хората, които оглавяват специалните служби през тези години, кой ги назначаваше", попита риторично Атанасов. Той добави, че откакто ГЕРБ са паднали от власт, "Демократична България“ се е превърнала в бюро жалби. Дори не можели да обработят всички сигнали.

"Ако сме част от управлението, тази информация ще бъде проверявана, но няма да я пратим на прокуратурата", каза той. И добави, че е бил подсъдим 6 години за незаконно подслушване, но е оправдан и на трите инстанции. Атанасов посочи, че е гражданин и има институции, които да разследват подслушването. Той само дал сигнала през медиите, а вътрешният министър Бойко Рашков и премиера Стефан Янев потвърдили информацията.

Атанасов бе категоричен, че подслушването е било незаконно. В книжата обаче нямало да се намери нищо, защото имало законова дупка, която "Демократична България" смята да изчисти в следващия парламент. "Половината от подслушванията се осъществяват от прокуратурата и тя ще проверява в момента себе си ли", запита Атанасов и каза, че има доверие на Бойко Рашков. "Той би бил един добър главен прокурор, като има предвид кой стана главен прокурор", каза лидерът на ДСБ, визирайки Никола Филчев.

По думите му и от "Има такъв народ“ са заявили подкрепа за съдебна реформа. А 67% от хората смятали, че трябва радикална съдебна реформа, за която от "Демократична България“ ще опитат да съберат подкрепа. Ген. Атанасов смята, че след 11 юли България има нужда от редовно правителство. "Промяната трябва да дойде от легитимна власт", посочи той.

И главният прокурор е искал ползване на СРС през 2020 година - срещу двама души

Главният прокурор Иван Гешев е поискал и са дадени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2020 годи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика