Георги Първанов се обяви за намаляване на партийните субсидии

11226
Георги Първанов се обяви за намаляване на партийните субсидии

Отказвайки да спори за „авторството” на идеята за въвеждане на задължителното гласуване у нас, лидерът на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) и президент в периода 2002-2012 година Георги Първанов обясни пред bTV, че отдавна се е обявил „за” такава стъпка като механизъм, който да накара хората да отидат до урните. Според него това би ограничило почти до нула купения и манипулиран вот.

Само тази промяна не е достатъчна. Изборният кодекс трябва да се преправи наново, така че да не се позволява една партия да има толкова голям брой наблюдатели. Необходимо е и намаляване на партийните субсидии. Целият този комплекс от мерки, включително и задължителният вот, биха реабилитирали политиката у нас, смята лидерът на АБВ.

Георги Първанов поиска национално съгласие за Изборния кодекс, бюджета и енергетиката

Декларация за национално съгласие в три области трябва да бъде приета от всички партии в България. Ако това бъде сторено, датата на изб...

Той не се ангажира с предположение за дата за евентуални предсрочни избори. Бившият лидер на БСП добави: „Датата е функция на политиката, която е необходима. Партиите трябва да се разберат какво има да се свърши за стабилност в държавата, както и по бюджетната политика – защото едни ще я приемат, но може би други ще я реализират. Инициативата може да поеме президентът, но след като кабинетът подаде оставка”.

Лидерът на АБВ определи като „смешни и недемократични” твърденията на БСП, че гражданското движение им е отнело избиратели: Къде сте чули в Европа някоя партия да се оплаква, че друга й е откраднала гласовете”. Първанов допълни, че като партия на 4 месеца АБВ се представила добре на проведения на 25 май вот за евродепутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика