ГЕРБ бърза да оправи двойния данък за жилище в курорт

2895
ГЕРБ бърза да оправи двойния данък за жилище в курорт
Снимка: БГНЕС

В списъка на курортите от национално значение освен морските комплекси като Слънчев бряг са включени още 30 градове и села като Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил, Варна и Бургас.

Законотворчеството на управляващите за пореден път налага екстрени мерки. Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в курортно селище и ще връщат пари на собствениците, които са побързали да платят задълженията си към местните бюджети. Това предвижда промяна в Закона за местните данъци и такси, внесена по спешност в понеделник от депутати от ГЕРБ. Тя ще бъде гласувана по бързата процедура - за целта още във вторник е насрочено извънредно заседание на парламентарната бюджетна комисия, пише в. "Сега".

В Добрич не могат да си плащат местните данъци и такси - заради спор на ниво местна управа

Собственици на автомобили в Добрич са притеснени, че не могат да минат технически преглед без платен данък, а общинската служба за мест...

Бързането е заради решение на Конституционния съд отпреди десетина дни, с което бяха отменени по-високите местни налози в курортните селища за втори и трети жилищен имот. Завишените двойно и тройно данъци бяха гласувани от управляващото мнозинство в началото на годината по предложение на "Обединени патриоти" с аргумента, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, а собствениците им не плащат никакви данъци за тези приходи. Разпоредбата първо бе атакувана с президентско вето, а след като управляващите на инат прегласуваха текстовете, държавният глава сезира и Конституционния съд.

По-високите имотни данъци засегнаха над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. В него 42 селища са обявени за национални курорти и за тях общинските съвети трябваше да определят налог от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. За други 100 курорта от местно значение данъкът варираше от 4.5 до 6 промила. Сега внесеното в парламента предложение предвижда ставките да се върнат в старите им размери за съответната община, т.е. в границите 0.1-4.5 промила. В мотивите си вносителите обясняват, че се променя законът, за да не се налага засегнатите общини една по една да поправят вече приетите наредби, в които се определя размерът на данъка върху недвижимите имоти за 2019 г.", се посочва в мотивите към законопроекта.

Собствениците на апартаменти и вили в курортите ще получат съобщения с преизчислените нови стари данъци. Тези, които до 20 април вече са платили изрядно по-високите налози, ще получат обратно надвнесените суми от местните данъчни администрации. Те ще ползват и правото на 5% отстъпка, която важи за платен данък сгради в пълен размер до 30 април. Иначе данъкът се дължи на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври.

Според КС облагането с по-висок налог на собственост само заради това, че тя може да бъде отдавана под наем, противоречи на конституцията. "В списъка с курортите, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неясни, субективни и трудно предвидими критерии. Така законът се поставя в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност", се казва още в решението на КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика