ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения около икономическия растеж на България

2078
ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения около икономическия растеж на България
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП влязоха в поредния си спор в парламента по отношение на икономическия растеж на страната.

Престрелката започна с политическата декларация на депутат от управляващите Александър Иванов, който се позова на ревизираната оценка на Националния статистически институт, отчитаща ръст в българската икономика от 3,4%.

Директорът на НСИ: Не знам как могат да се манипулират данните за БВП

Данните за брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират или изкуствено да завишават. Това заяви пред журналисти председателят...

„Това не е никак в унисон с пророкувания от БСП ръст само с 0,8% ръст на българската икономика за 2019 г. През миналата година ръстът на БВП възлиза на 118 млрд. и 669 млн. лева по текущи цени“, заяви той от парламентарната трибуна и подчерта, че спрямо 2018 г. БВП нараства с 3,4%.

„Хвърлената от експерта на БСП Румен Гечев финансова бомба, че ръстът на българската икономика е под 1%, ни пращаше не само на опашката на икономическото развитие на Европа, но и ни връщаше в безкрайната чакалня на чужди инвеститори и висок кредитен рейтинг. Нещо повече – господин Гечев залепи черно клеймо на България, че лъжем стратегическия са партньор, в лицето на ЕС“, разкритикува той опозицията.

Според Александър Иванов левицата разчита единствено на „късата памет“, обвинявайки я за фалита на държавата в края на миналия век, случил се по време на нейното управление.

„Дори без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика“, продължи с критиките Иванов, който определи твърденията на „червените експерти“ като „фалшива новина“.

Отговорът на БСП дойде именно от обвинения Румен Гечев, който не отстъпи от тезата си, че от Националния статистически институт /НСИ/ са представили неверни данни за икономическия растеж.

Корнелия Нинова обвини кабинета "Борисов", че подправил данните за икономическия растеж

Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. Реалният растеж не е 3,5%, а между 0,9% и 1%. Това заяви председателят...

„НСИ призна пред цяла България, като и БНБ, че близо 4 млрд. лева не са отчетени за времето от 1 януари 2019 г. до 21 декември 2019 г. След нашата декларация изведнъж се намериха тези пари, а НСИ се извиниха с това, че документите от митниците закъсняват“, контраатакува проф. Румен Гечев.

Той попита мнозинството, дали от 1 януари 2019 г. до януари 2020 г., срокът е 28 дни, както и кой е скрил документите от митниците, които е трябвало да постъпят към НСИ?

"Защо НСИ на целия бизнес - български и чужд пише, че потреблението е 460 млн. лв., а се оказва, че е над 4 млрд. лв? Поради каква причина се крие? За да се изкриви картината с брутния вътрешен продукт и растежа", каза Гечев.

По думите му, за да излезе от положението, изведнъж от НСИ са намерили 28 млн. лв. нови инвестиции, след което милиард и половина увеличават потреблението.

"Това потребление, кога го видяха - на 1 април ли? След това, износът изведнъж се увеличил. О, небеса - с милиард и половина! Това се нарича натаманяване на български език", каза Гечев.

НСИ: Има забавяне на икономическия растеж

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се повиши през четвъртото тримесечие на 2019 година с 0,7% спрямо третото, когато нара...

Той бе категоричен, че колегите му в цяла България, които се занимават с икономически анализи, са разбрали, че българската общественост е подведена, и то умишлено.

"Те признаха, че четири милиарда ги няма и то след нашето изявление", заяви Гечев.

Относно твърденията на ГЕРБ за обезценяването на лева спрямо долара в годините на прехода, Гечев се обърна към тях с думите: "Вие, избрахте финансовия екип на правителството Жан Виденов за управление на българската банкова система. Димитър Радев - един прекрасен икономист за управление на българската банкова система, шеф на банката, вие го избрахте. Министърът на финансите на Виденов, вие го избрахте за шеф на банковия надзор", каза Гечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика