ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП

3532
ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП
Снимка: БГНЕС

Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна? Този въпрос зададоха представители на ГЕРБ  на брифинг днес - бившият вицепремиер Томислав Дончев, бившият финансов, а преди това и здравен министър - Кирил Ананиев и бившият депутат Александър Иванов.

Поводът за въпросът им е назначената проверка на старата фирма на новия шеф на Националната агенция по приходите Румен Спецов, която по думите на принципала на приходната агенция - финансовият министър Асен Василев - се е озовала в прокуратурата.

Тримата представители от ГЕРБ обаче казаха, че Спецов е знаел за натрупаните задължения на "Гранекс Трейдър" и именно поради тази причина я е продал.

Те посочиха още, че има данни дружеството е реализирало фиктовни обороти, т.е. точило хазната и допълниха, че всичко това може да се установи за пет минути в самата система на НАП и няма нужда да се прави месец проверка - до края на мандата на служебното правителство.

От НАП твърдят, че новият директор Румен Спецов няма участия в частни дружества

Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите...

 

 

По думите на Александър Иванов "Гранекс" е реализирала обороти от милиони от продажби без да има активи, сметки за ток, трудещи се на трудов договор.

"Т.е. реализирал ли е фиктивни обороти, с които да точи хазната?", попита ексдепутатът.

"Вярно ли е, че лично е получил заповед за ревизия? Че е получил лично ревизионния доклад от НАП с констатация, че дължи 1,2 милиона. Поискал ли е удължаване връчването на акта, което да му даде над един месец време да може да се освободи от това дружество?", продължи с въпросите той.

И добави още един - вярно ли е, че Спецов е притежавал дружества, дялове и е бил управител на фирми в Добрич докато е бил в териториалната дирекция там, следователно - попълвал ли е декларация за съвместимост.

Служебният кабинет уволни директора на НАП и назначи шампион по културизъм

Служебното правителство уволни директора на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, а нейното място бе назначен Румен Спецов....

Ананиев пък допълни, че случаят трябва да влезе "в учебниците за децата". И се обърна към Асен Василев:

"Наблюдавам, че вече четвърти ден той не може да намери механизма, по който може да извърши тази проверка. Аз съм завършил българско икономическо училище, в което сме учили и контрол, и счетоводство и там се залага много на проблемите с данъчните измами и точенето на ДДС. Надявам се, че в Харвардския университет тази програма също е била засегната и той знае как да постъпи в този момент".

След което Ананиев обясни как: "Към НАП има информационна система "Контрол". В нея влизат всички хора, за които има подозрение, че източват ДДС или други данъци. Неговата (на Спецов) фирма съществува в тази система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия, лично е получил и заповедта, и ревизионния доклад да направи възражения, виждания, като той е използвал периода на удължаване, за да продаде фирмата на малоимотен, човек с криминално престъпление, съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това си е жива форма на източване на ДДС, за което трябва да даде публичен отговор."

"Тази система на НАП може да извърши проверка само за 5 минути. Съвсем спокойно министърът може да възложи някой от заместниците на Спецов или директор на ТД на НАП да я направи. Така че не е нужно да се чака месец, месец и половина да изтече мандатът на служебното правителство" - допълни Ананиев по повод на анонса, че проверката ще се прави от държавното обвинение.

А Дончев припомни, че въпросното вземане вероятно е в онзи списък от несъбрани вземания, обявен от Асен Василев в първите дни на служебния кабинет и станал част от поводите за отстраняване на бившата шефка на приходната агенция Галя Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика