ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията

6264
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство в парламента ще внесе общ проект за промени в Конституцията. Това се разбра от думите на председателя на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ на първото заседание на комисията.

По думите му до няколко дни ще бъде внесен общ законопроект на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС.

Според Чолков до края на тази седмица или началото на следващата. След това през септември ще започне обсъждането на предложените промени, като този процес ще продължи между един и три месеца. "Има как да стане до края на годината", каза Чолаков. Още: Надежда Йорданова каза кога ще внесат предложенията за промени на Конституцията

Различия за служебните кабинети

"Ще се постараем общият законопроект, който ще бъде внесен, да бъде максимално консенсусен, но имаме различия в детайлите с колегите от ПП-ДБ", посочи още той, като даде за пример промените, свързани със служебното правителство и колегиите на Висшия съдебен съвет. 

"Това, което бъде внесено, ще бъде платформа за дискусия, тя тепърва предстои и няма да бъде бърза“, добави той, като отбеляза, че ще бъдат положени усилия да се убедят народните представители от другите парламентарни групи да участват в нея. 

Радомир Чолаков каза още, че се надява да се постигне мнозинство от 180 гласа при гласуването на промените. "Всичко зависи от степента на постигане на консенсус“, допълни той. Чолаков отбеляза, че ГЕРБ не желае в проекта за промени да залегне темата за мандатността на кметовете, предложена от ПП-ДБ.

Според Чолаков въпросът за това 24 май да бъде обявен за национален празник е изместил темата за промени в съдебната власт.

Няма различия между ГЕРБ и ДПС

По отношение на представения преди време проект за промени в Конституцията на ДПС, заедно със санкционирания по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, Чолаков каза, че в него има добри и полезни идеи и нямат съществени различия. Още: "Правосъдие за всеки" видя капани в предложението на ДПС за Конституцията (ВИДЕО)

На заседанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ припомни предложените в неделя от коалицията промени в конституцията. С промените се цели да се ограничи властта на главния прокурор, да се спре феодализацията на местната власт, да се реформира съдебната система, да се регулират функциите на служебното правителство. По-късно ГЕРБ потвърди, че подкрепя предложените промени, които са одобрени и от ДПС.

Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че партията ѝ има идеи по отношение на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"По отношение на служебните кабинети трябва да намерим малко по-балансиран вариант, има различни модели", каза Захариева. Тя добави, че ГЕРБ не подкрепя предложението на ПП-ДБ за максимум два мандата на кметовете.

Мая Димитрова от БСП каза, че засега партията няма законопроект и предложения за изменение на конституцията, но ще изрази становище, когато бъде представен готовият законопроект.

"Възраждане" ще отхвърли всички предложения за конституционни промени, внесени от "представителите на сглобката", каза Златан Златанов на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ отменя всички предизборни събития в петък

Слави Трифонов: Петков обеща да не ползва НСО и да ходи пеша

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Първан Симеонов: България потъва в обезценяване, страх ме е за демокрацията

Кирил Петков катастрофира

Регионалната министърка раздаде над 120 милиона лева с общо 57 споразумения с общините

"Легитимацията Пеевски не може да бъде европейска ценност": НПО-та с писмо до европосланици

Ето колко станаха заплатите на Румен Радев, Димитър Главчев и депутатите (СНИМКИ)

Отпуснаха държавните парични награди за велики български музиканти

Кандидат-депутати в спор за данъците, доходите и бъдещето на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика